Kinderen Ark van Zoë nog niet herenigd met familie

Kinderen Ark van Zoë nog niet herenigd met familie

Kinderen Ark van Zoë nog niet herenigd met familie

Print
De 103 kinderen die door de leden van de Franse organisatie Ark van Zoë bijna uit Tsjaad werden ontvoerd, zijn - drie maanden nadat de zaak losbarstte - nog steeds niet herenigd met hun families. Dat heeft Unicef vrijdag laten weten.
"De 103 kinderen bevinden zich nog steeds in Abéché (in het oosten van Tsjaad) waar ze onder toezicht staan van de minister van Sociale Zaken, die daarin wordt bijgestaan door verschillende VN-agentschappen", verklaarde Martin Dawes, de regionale woordvoerder van de VN-organisatie aan het Franse persagentschap AFP.

"Het lijkt er op dat het ministerie (van Sociale Zaken) wacht op een instructie van het ministerie van Justitie om de kinderen aan hun familie terug te geven", voegde hij er aan toe.

Zes Franse leden van Ark van Zoë werden op 26 december in N'Djamena veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid wegens de poging om de kinderen eind oktober uit het Afrikaanse land te smokkelen. Ark van Zoë beweerde aanvankelijk dat het ging om weesjes uit Darfoer, maar uiteindelijk bleken de meeste kinderen minstens een ouder in Tsjaad te hebben.

Meer dan drie maanden later "probeert Unicef al het mogelijke" om de kinderen "zo snel mogelijk" terug bij hun families te krijgen, voegde Dawes er aan toe. Volgens hem "hebben sommige ouders hun kinderen al bezocht" in het kamp in Abéché.

De advocaten van de zes veroordeelden, die hun straf op 28 januari omgezet zagen in een effectieve celstraf van acht jaar in Frankrijk - conform het Franse recht - hebben de Franse president inmiddels gevraagd om gratie voor hun cliënten. De Tsjadische president Idriss Deby liet donderdag weten dat hij bereid is de zes Fransen "te vergeven" en hun gratie te verlenen indien Parijs daarom zou vragen.
Nu in het nieuws