"Mislukking in Afghanistan is directe bedreiging voor Europa"

Een mislukking in Afghanistan zou "een rechtstreekse bedreiging vormen voor de Europeanen", zo heeft de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, vrijdag gewaarschuwd. De minister probeert zijn bondgenoten in Europa te mobiliseren.

Belga

In het vliegtuig dat hem naar een internationale conferentie over veiligheid in München bracht, zei Gates aan journalisten dat hij zich "tot de Europeanen zou richten, en niet tot de regeringen, om hen proberen uit te leggen dat hun veiligheid verband houdt met het welslagen in Afghanistan", waar de NAVO ongeveer 40.000 manschappen heeft opgesteld.

"Afghanistan was niet alleen de basis van de aanvallen van 2001 op de Verenigde Staten, maar het is duidelijk dat al-Qaida en anderen uit de regio een rol hebben gespeeld in de aanslagen in Europa. Dat is dus een rechtstreekse bedreiging van de veiligheid van Europa", aldus de defensieminister.

De VS proberen de Europeanen ervan te overtuigen versterking naar het zuiden van Afghanistan te sturen, waar zich de zwaarste gevechten tegen de taliban afspelen sinds deze islamisten in 2001 van de macht verdreven werden. Duitsland, al de derde leverancier van NAVO-troepen in Afghanistan, heeft het verzoek afgewezen.

Frankrijk liet verstaan dat het in april zou bekendmaken welke extra troepen het stuurt. De Belgische regering besliste tegen september vier F-16's naar het zuiden van Afghanistan en 140 extra militairen naar het land te sturen. Maar de publieke opinie in Europa is de interventie niet gunstig gezind.

Nu in het nieuws