WTO geeft VS gelijk in geschil met EU over bananen

Print
De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft opnieuw een douanerecht veroordeeld dat de Europese Unie heft op ingevoerde bananen, zo heeft een hoge Amerikaanse functionaris vrijdag laten weten.
De EU heft sinds januari 2006 176 euro douanerechten op elke ton bananen die niet uit de ACP-zone komt (Afrika, de Caraïben en de Pacific). De Unie werd hiervoor al eind november 2007 veroordeeld op verzoek van Ecuador, de grootste invoerder van bananen in de EU.

"De Verenigde Staten hebben gelijk gekregen in dit geschil met de EU", zei de Amerikaanse functionaris, die anoniem wou blijven. Het rapport van de rechters van de World Trade Organisation wordt pas over verscheidene weken bekendgemaakt en de inhoud ervan is ondertussen vertrouwelijk.

Washington diende in juni 2007 een klacht in bij de WTO, zeggend dat Latijns-Amerikaanse landen gediscrimineerd worden door de Europese douanerechten. De Verenigde Staten voeren amper bananen naar de EU uit, maar drie van de eerste vijf wereldproductenten zijn Amerikaanse multinationals: Chiquita, Del Monte en Dole. Vier vijfde van de bananen die in de EU worden ingevoerd, komt uit Latijns-Amerika. De rest komt uit voormalige kolonies van Europese landen in de ACP-zone. Daarop worden geen rechten geheven zolang het om minder dan 775.000 ton per jaar gaat.
MEEST RECENT