Engelse aartsbisschop wil delen sharia overnemen

Engelse aartsbisschop wil delen sharia overnemen

Engelse aartsbisschop wil delen sharia overnemen

Print
De Britse tabloids hebben furieus gereageerd op een voorstel van de aartsbisschop van Canterbury om aspecten van sharia-wetgeving in te voeren in Groot-Brittannië.
De vooruitstrevende aartsbisschop Rowan Williams zei donderdag in een interview met BBC-radio dat islamitische wetten ingezet kunnen worden om geschillen tussen moslims op het gebied van huwelijk en financiën op te lossen. Volgens hem kan dat het gevoel bij Britse moslims dat zij geaccepteerd worden vergroten en zo de onderlinge verbondenheid in het land ten goede komen. Hij noemde de invoering ervan zelfs "onvermijdelijk".

In tabloids als The Sun stonden vrijdag foto's van lijfstraffen en van de aanslagen op het Londense openbaar vervoer in 2005. The Sun noemde Williams "een gevaar voor de natie" en zei dat islamitische terroristen hoop zullen putten uit zijn "dwaze opmerkingen".

Volgens auteur William Dalrymple heeft Williams een uiterst domme uitspraak gedaan en daarmee "een nieuwe kans gecreëerd voor provocateurs van moslims" om "anti-islamitische propaganda" te blijven verspreiden.

Afwijzend

De Britse politiek reageerde donderdag direct al afwijzend op het voorstel van het hoofd van de Anglicaanse kerk. De persvoorlichter van premier Gordon Brown verwierp de suggestie onmiddellijk. "De premier gelooft dat in dit land de Britse wet toegepast moet worden, gebaseerd op Britse waarden."

Williams zei dat het niet zijn bedoeling is om interpretaties van de islamitische wet in te voeren die vrouwonvriendelijk zijn of onnodig harde straffen voorschrijven. "Niemand met gezond verstand" zou dat willen, zei hij.

Fawaz Gerges, een islamkenner verbonden aan de Sarah Lawrence Universiteit in New York, zei dat de sharia de laatste tien jaar in een kwaad daglicht is komen te staan doordat militante groepen ermee verantwoorden dat zij seculiere staatsvormen omver willen werpen en islamitische staten willen oprichten. Maar voor bijna alle moslims is de sharia wel van toepassing op alle aspecten van hun leven, aldus Gerges. Volgens hem zou het veel voeten in de aarde hebben om de sharia in te voeren. Ook onder islamitische geleerden bestaat namelijk grote onenigheid over de interpretatie van diverse, vaak eeuwenoude teksten.
MEEST RECENT