Berlusconi breekt met verleden en gaat met één lijst naar stembus

Print
In Italië trekken de rechtse partijen met één lijst naar de parlementsverkiezingen van april. Dat heeft leider Silvio Berlusconi vrijdag op de Italiaanse televisie bekendgemaakt. Hiermee breekt hij, net als zijn belangrijkste rivaal Walter Veltroni, met het verleden en wil hij op die manier duidelijkheid brengen in het politieke spel.
Rechtse partijen doen met een unieke lijst onder de naam "Popollo delle Liberta (PLD)" (Volk van het Vrijheid) mee aan de verkiezingen van 13 en 14 april. PLD bestaat uit Forza Italia van Berlusconi, de postfascitische partij Alleanza Nazionale van Gianfranco Fini en de populistische partij Liga Nord van Umberto Bossi. Berlusconi maakte op zijn televisiezender Canale 5 duidelijk dat deze lijst niet het symbool van Forza Italia of Alleanza Nazionale draagt. "Het wordt een unieke lijst."

Tijdens de vorige verkiezingen in april 2006 vormde rechts een coalitie bestaande uit Forza Italia, Alleanza Nazionale, Liga Nord, de katholieke centrumpartij UDC en verschillende kleine partijen. "Il Cavaliere" hoopte nog op deelname van UDC, maar de katholieke partij weigerde. UDC wil haar onafhankelijkheid bewaren.

"PDL verzamelt alle Italianen, liberalen en gematigden, die zich niet in links herkennen", zei Berlusconi.

Berlusconi's beslissing werd voorafgegaan door de bekendmaking van zijn belangrijkste rivaal Veltroni om met de traditionele coalities te breken. Zijn partij, Partito Democratico (PD), trekt alleen naar de verkiezingen. Zijn voorganger Romano Prodi deed het tijdens de vorige verkiezingen nog met een coalitie van dertien partijen, met zowel katholieken, communisten en groenen aan boord. Deze partijen hadden slechts één ding gemeenschappelijk: hun strijd tegen Berlusconi. Volgens de 52-jarige burgemeester van Rome Veltroni werkten de centrumlinkse en centrumrechtse coalities niet. Uit de jongste opiniepeilingen blijkt dat centrumrechts nog steeds een ruime voorsprong heeft voor de volgende parlementsverkiezingen.
Nu in het nieuws