Zware slag voor maffia in Sicilië en New York

Print
Op Sicilië en in New York heeft de politie de maffia een zware slag toegebracht. In totaal werden 64 maffiosi opgepakt, onder wie leden van de Gambino-familie, één van de vijf families in New York. De bekende Italiaanse misdaadauteur Andrea Camilleri noemt dit het "begin van het einde voor de criminele organisatie". Dat zegt de man vrijdag in een interview met La Stampa.
De grootschalige operatie kwam tot stand na samenwerking tussen Italiaanse politiediensten en de Amerikaanse federale politie FBI. "Dit is een grote slag", zei hoofd van de politie in New York Raymond Kelly. Volgens FBI-verantwoordelijke David Shafer werden in totaal 54 leden van de Gambino-familie opgepakt, onder wie ook leidinggevende mannen. De Gambino's zijn een van de machtigste maffiafamilies van New York en raakten al in de jaren tachtig in opspraak dankzij het fameuze onderzoek "Pizza Connection". Daarin werd een drugstrafiek tussen Sicilië en de Verenigde Staten blootgelegd.

Donderdag werden tijdens operatie "Old Brigde" twintig mensen opgepakt in de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Daarbij werd de familie van "capo" Salvatore Lo Piccolo geviseerd, die na de arrestatie van Bernardo Provenzano in april 2006 als leider van de Siciliaanse maffia Cosa Nostra wordt beschouwd.

In New York werden 62 mensen verdacht van banden met drie van de vijf grote families, Gambino, Genovese en Bonanno. In totaal werden 54 onder hen gearresteerd. De belangrijkste beschuldigingen zijn moord, afpersing, drugshandel en witwaspraktijken. Bij de Gambino's werd onder meer de leider John D'Amico, ook gekend als "Jackie The Nose", opgepakt. Zijn assistent Domenico "Greaseball" Cefalu en zijn raadgever of "consigliere" Joseph "Miserable" Corozzo" werden ook geklist.

Het volledige onderzoek heeft vijf jaar geduurd. Bepaalde delicten gaan zelfs terug tot de jaren zeventig. Op dat ogenblik werd de Gambino-clan nog gerund door Paul Castallano. Deze peetvader werd op vraag van zijn opvolger John Gotti in 1986 om het leven gebracht. Gotti zelf, alias "Dapper Don", werd in 1998 opgepakt en veroordeeld tot een celstraf van 77 jaar. In 2002 stierf de man in de cel aan kanker en werd hij aan het hoofd van zijn criminele organisatie opgevolgd door D'Amico.

"De boodschap is duidelijk", zei procureur-generaal van New York Andrew Cuomo. "De criminele organisatie blijft bestaan in onze stad en de staat New York. We denken graag dat het om een overblijfsel uit het verleden gaat, maar dat is niet het geval", besloot de man.
MEEST RECENT