Gezin bespaart 150 euro per jaar met zuinig energieverbruik

Gezin bespaart 150 euro per jaar met zuinig energieverbruik

Gezin bespaart 150 euro per jaar met zuinig energieverbruik

Print
Energiebesparende maatregelen voor elektriciteit- en brandstofgebruik kunnen een gezin tot 150 euro per jaar opleveren.
Dat maakte distributiebeheerder Eandis in Damme bekend. Een gedragswijziging op het gebied van energiegebruik kan een potentiële besparing van 5 tot 15 procent opleveren.

Eandis voert, in opdracht van de Vlaamse regering, tussen 2007 en 2009 energiescans uit bij 2 procent van de huishoudelijke elektriciteitsklanten, hoofdzakelijk bij de laagste inkomensklasse en de beschermde afnemers. Na de eerste 4.000 scans, of tien procent van het totale pakket, maakte Eandis een eerste evaluatie.

Daaruit blijkt dat er bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen een belangrijk besparingspotentieel is. Meestal speelt de slechte toestand van de woning hierbij een cruciale rol, vooral door gebrek aan dubbele beglazing, de afwezigheid van isolatie en door verouderde en slecht onderhouden installaties.

Volgens Eandis moeten de sociale huisvestingsmaatschappijen, de OCMW's en de privé-eigenaars hierbij hun verantwoordelijkheid opnemen.

Vlaams minister van Energie Hilde Crevits maakte in Damme bekend dat zij TNS Dimarso opdracht gaf om bij duizend Vlaamse woningeigenaars een telefonische enquête uit te voeren om te peilen naar de redenen waarom al dan niet werd geïnvesteerd in woningen om het energiegebruik te verminderen.

Daaruit blijkt dat, behalve het financiële aspect, ook de leeftijd van de eigenaars een rol speel. Eenvoudige en toegankelijke informatie zou de eigenaars wel aanzetten tot energiebesparende maatregelen.

.

Nu in het nieuws