Vijf doden door schoten op gemeenteraad in de VS

Print
Een gewapende man heeft op een gemeenteraad in de Verenigde Staten vijf mensen doodgeschoten en twee anderen verwond. Volgens de krant St. Louis Post-Dispatch werd de man donderdagavond in het stadhuis van Kirkwood, een voorstad van St. Louis in de staat Missouri, door een politieagent doodgeschoten.
Een vrouwelijke reporter van de krant was ooggetuige.

De man had volgens de krant en de politie voor het stadhuis eerst een politieagent neergeschoten. Vervolgens stormde hij het gebouw binnen, waar net de avondlijke gemeenteraad was begonnen. Hij schoot een tweede politieagent neer, maakte luid misbaar en drong de vergaderzaal binnen. Daar waren rond de 30 mensen aanwezig: gemeenteraadsleden, ambtenaren, burgers en journalisten. De man schoot om zich heen en doodde daarbij drie mensen, twee anderen werden door kogels getroffen, zo verluidde.

Kort daarop stormde de politie de zaal binnen en schoot de verdachte neer, aldus politiewoordvoerster Tracy Panus in St. Louis. Een van de slachtoffers was een gemeenteraadslid, aldus de krant op haar website. De burgemeester van Kirkwood, Mike Swoboda, werd met zware verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. De vermoedelijke schutter had reeds vaak in conflict gelegen met de lokale overheden. De broer van de man zei op de nieuwszender CNN: "Hij heeft zijn lot zelf in handen genomen en is ten strijde getrokken om een uitweg te vinden". Een vriend van de schutter verklaarde dat hij drie maanden geleden zag dat de man veranderd was, steeds meer ontevreden.

In de gemeenteraad was de man, die volgens CNN door een lokale burgerrechtenbeweging gesteund werd, herhaaldelijk wegens onbetamelijk gedrag opgevallen en moest in 2006 tot twee keer toe in de boeien uit de zaal worden geleid. Vorige maand had een federaal rechter in St. Louis een klacht van de latere schutter afgewezen. Daarin had de man zich beklaagd dat de ambtenaren hem zijn recht op vrije meningsuiting hadden ontzegd. De reporter zei dat de latere schutter vaak bij gemeenteraadszittingen de burgemeester "allerhande lelijke dingen" naar het hoofd had geslingerd.

De stad Kirkwood telt ongeveer 27.000 inwoners en ligt op circa 30 kilometer ten zuidwesten van St. Louis.
Nu in het nieuws