Spaanse Volkspartij wil reglementering rond dragen van sluier

Print
Indien de conservatieve Partido Popular (PP) in Spanje de verkiezingen van 9 maart wint, wil de partij het dragen van de islamitische sluier reglementeren. Dat is vrijdag vernomen van de PP.
Volgens een verantwoordelijke van de partij, Ignacio Astarloa, moet de maatregel vermijden dat de sluier "op school of elders, een discriminerende factor is". De reglementering zal opgenomen en uitgewerkt worden in het verkiezingsprogramma van de PP, aldus Astarloa, die geen verdere details gaf.

Volgens de krant El Mundo, die vaak dicht aanleunt bij de PP, wil de Volkspartij de hoofddoeken uit de meeste scholen bannen. Ook zou de partij moslimmeisjes willen verplichten deel te nemen aan turnlessen en zouden moslimvrouwen niet langer kunnen weigeren om onderzocht te worden door mannelijke dokters.

De aankondiging volgt na een andere belofte van de PP. De partij lanceerde woensdag het idee om een "integratiecontract" op te stellen voor immigranten, waarbij deze bepaalde engagementen zouden moeten aangaan, willen ze in Spanje blijven. De rechtse partij inspireerde zich op het "onthaal- en integratiecontract", dat de Franse president Nicolas Sarkozy in 2006, toen hij nog minister van Binnenlandse Zaken was, beloofde.

"Met het contract engageert de immigrant zich om de wetten en gebruiken van de Spanjaarden te respecteren, de taal te leren, belastingen en taksen te betalen zoals de andere burgers, actief te werken aan zijn integratie, en terug te keren naar zijn geboorteland wanneer hij er na verloop van tijd niet in slaagt werk te vinden", aldus de PP.

Het voorstel kreeg donderdag hevige kritiek van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Perez Rubalcaba. Enkele weken voor de verkiezingen wijzen peilingen inmiddels op een lichte voorsprong van de socialistische PSOE op de PP.
MEEST RECENT