"Belgische rechtbank heeft Bin Laden vrijgesproken"

Belgische rechtbank heeft Bin Laden vrijgesproken

"Belgische rechtbank heeft Bin Laden vrijgesproken"

Print
De Turkse gemeenschap is geschokt door de vrijspraak van leden van de Turkse extreemlinkse organisatie DHKP-C door het Antwerpse hof van beroep.
Dat zegt advocaat en Turks CD&V-politicus Ergün Top. De Antwerpse Turken reageren razend op de beslissing en stellen zich vragen bij de werking van de Belgische rechtsgang.

Lees ook de analyse van onze expert John De Wit

DHKP-C werd beschuldigd van terroristische activiteiten, maar het hof van beroep oordeelde daar anders over en sprak donderdag na een marathonzitting enkel lichtere straffen uit voor de organisatie met de ondergedoken Fehriye Erdal als bekendste kopstuk.

Osama Bin Laden

"Dit arrest komt bij Turken over alsof Osama Bin Laden zou vrijgesproken worden door een Belgische rechtbank", zegt prominent lid van de Turkse Gemeenschap Ergün Top. "Bin Laden pleegde net als DHKP-C ook geen aanslagen in België, maar iedereen weet toch dat hij een terrorist is."

Volgens Top denken vele Belgische Turken nu dat het hof van beroep een trapje hoger staat dan de algemene rechtsprincipes. "Iedereen is op de hoogte van de aangetroffen machinegeweren bij DHKP-C-leden, het is moeilijk om te ontkennen dat de organisatie geen terroristische sympathieën heeft."

Onaanvaardbaar

Top ergert zich vooral aan de basis van de uitspraak. "DHKP-C werd niet vrijgesproken omwille van procedurefouten, dat zou ik nog begrijpen, de organisatie werd ten gronde vrijgesproken en dat is moeilijk te aanvaarden."

Voorts is het arrest volgens de Antwerpse advocaat een kaakslag voor de rechtbanken in Brugge en Gent en voor het federaal parket. "Deze uitspraak is zo fundamenteel verschillend van de andere beslissingen, dat ik niet anders kan dan er mij vragen bij stellen."

Volgens Ergün Top is het ook niet ondenkbaar dat het Antwerpse arrest opnieuw verbroken wordt. Het federaal parket kan immers naar het Hof van cassatie stappen, als dat oordeelt dat er fouten zijn gemaakt, begint heel het proces opnieuw, ditmaal waarschijnlijk voor het Brusselse hof van beroep.

Uitspraak zal terrorisme aanmoedigen

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is van mening dat de beslissing van het hof van beroep in Antwerpen om zeven Turken vrij te spreken, een slag heeft toegebracht aan de internationale strijd tegen het terrorisme, en illegale groeperingen zal aanmoedigen.

"De uitspraak heeft voor reacties gezorgd in de Turkse publieke opinie", verklaarde het Turkse ministerie in een communiqué. "Dergelijke arresten moedigen terroristische organisaties ongetwijfeld aan", luidde het vrijdag.

Ankara zal de uitspraak in detail bestuderen en bepalen of het mogelijk is die te betwisten, aldus het ministerie. "Volgens de eerste informatie heeft het hof beslist dat de terroristische activiteiten van het DHKP-C in Turkije, Duitsland en Nederland het proces in België niet zouden beïnvloeden", stelde het ministerie. "Als dat waar is, vormt dat beslist een schending van de basisprincipes van de internationale strijd tegen het terrorisme", aldus het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

.

Nu in het nieuws