Open Doek trekt met films naar gevangenen

Print
Turnhout - ”Gevangenen zijn hun vrijheid al kwijt, je moet ze niet nog van andere dingen beroven.” Met die instelling trekt het Turnhouts filmfestival naar de vier Kempense gevangenissen. Onder de noemer Buiten Beeld biedt Open Doek zes films aan die de gevangenen uitvoerig bespreken. Onze reporter keek mee.
BR>
In een middeleeuws fort waan ik me, als ik de gevangenis binnenga. De cinema in kwestie is ook een turn- en feestzaal. Achter de harde stoelen die klaarstaan in het grauwe lokaal, hangen klimrekken en liggen plinten. “De infrastructuur is allesbehalve”, vindt Joris die het project begeleidt. “Het nodigt niet uit om te komen kijken.” Toch sijpelen er zo’n veertien gedetineerden in grijze broek binnen, goed voor een tiende van de gevangenisbevolking. “Ah, een nieuwe gevangene?”, grapt er een tegen mij. “Kom maar naast mij zitten!” Het machogedrag zijn ze na maanden zonder vrouwen blijkbaar nog niet verleerd. “Omdat er vier gevangenissen zijn in de regio, wilden we daar iets mee doen”, vertelt Marc Boonen van Open Doek. “Maar ‘iets doen voor gevangenen’ heeft vaak nog een negatieve bijklank. Het is moeilijk om fondsen te vinden. Wij hopen dat er toch een klik komt bij mogelijke geldschieters.”

Want volgens de mensen achter Open Doek zijn gevangenen al genoeg gestraft. “Een gevangenisstraf is een vrijheidsberoving”, verklaart Boonen. “Ze moeten niet nog eens gestraft worden door hen cultuur te ontzeggen.”

“Met het project Buiten Beeld krijgen de gevangenen van Wortel (Hoogstraten), Hoogstraten, Merksplas en Turnhout zes films te zien die ze achteraf bespreken. Ze kiezen er de beste film uit. Die toont Open Doek in april aan het gevangenispersoneel”, vertelt begeleidster Natalie. De cipiers kijken dan voor een keer naar iets wat de gevangenen beslist hebben.

Mensenhandel

De dvd Dirty Pretty Things begint te draaien. De film handelt over illegalen die hun nier afgeven om papieren te krijgen. Achteraf geven de gedetineerden interpretaties die je niet elke dag te horen krijgt. Een gevangene heeft het met zijn eigen ogen gezien. “Ik heb zelf twee jaar aan mensenhandel gedaan. Mensen zijn tot veel in staat om een beter leven te krijgen.” Een andere kwam zelf uit miserie naar België. “Geen wonder dat ze naar hier komen”, zegt hij fel.

De gevangenen genieten zichtbaar van de nabespreking. “We doen hier ook andere activiteiten. Een bingo- of schaakavond. Maar film, dat is mijn leven”, zegt een gedetineerde die tijdens de vertoning zorgvuldig noteerde. “We steken er veel van op. Bepaalde thema’s komen altijd terug: geld en macht”, verklaart een andere. Een gedetineerde begint spontaan te rappen over het leven. Een mooie afsluiter voor de begeleiders van Buiten Beeld.

Drie zware poorten later lacht de Kuub me weer toe. Ik ben opnieuw in de 21ste eeuw.

Marian MICHIELSEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio