'Kosovo roept op 17 februari onafhankelijkheid uit'

'Kosovo roept op 17 februari onafhankelijkheid uit'

'Kosovo roept op 17 februari onafhankelijkheid uit'

Print
De Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, heeft vrijdag gezegd dat de leiders van de Albanese Kosovaren mogelijk op 17 februari de onafhankelijkheid van de Servische provincie zullen afkondigden.
"De Servische regering krijgt steeds meer berichten volgens dewelke Hashim Thaçi op 17 februari illegaal de unilaterale onafhankelijkheid van Kosovo zal afkondigen", aldus Samardzic in een mededeling die verspreid werd na een ontmoeting met Stephan Lehne, de adviseur van EU-topdiplomaat Javier Solana. De Servische minister preciseerde niet waar de berichten vandaan kwamen.

De Albanese leiders van Kosovo hebben gezegd dat ze de Servische provincie, die sinds 1999 door de Verenigde Naties bestuurd wordt, in de loop van februari onafhankelijk zouden verklaren. Volgens de meest gangbare hypothese zou dat op maandag 18 februari gebeuren, net voor een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie.

Maar een Amerikaanse diplomaat die anoniem wou blijven, verwacht dat de onafhankelijkheid op een zondag afgekondigd wordt, de dag waarop de Veiligheidsraad van de VN niet vergadert. Rusland, een permanent lid met vetorecht, heeft in de Veiligheidsraad altijd Servië gesteund, dat tegen de onafhankelijkheid van Kosovo is.
Nu in het nieuws