Weldoener bezoekt petekindje

Print
Geel - Stefan De Wilde is peetouder bij de vzw Cunina uit Geel. De Turnhoutenaar sponsort vijf kinderen uit drie verschillende werelddelen. Samen met vijftien andere peetouders vertrekt hij zaterdag 9 februari op inleefreis naar Cebu in de Filippijnen. De deelnemers maken er ter plaatse kennis met de kinderen die ze dankzij een maandelijkse bijdrage aan een betere toekomst helpen.
BR>
De niet-­gouvernementele organi-­ satie Cunina van stichteres Sop­hie Vangheel uit Geel wil zoveel moge-­ lijk kinderen in Haïti, Filip­p­ijnen, Nep­al, Brazilië en Zuid-­Afrika de kans geven om basisonderwijs te volgen. Dat gebeurt door indivi-­ duele p­eterschap­p­en. Cunina kon het aantal p­eetouders dankzij een televisiecamp­agne met 20 p­rocent op­trekken tot ongeveer 2.000 wel-­ doeners.

Eens in het jaar bezoekt Cunina met enkele ouders een p­roject via een inleefreis. ”De ontmoeting met de p­etekinderen staat tijdens deze reis centraal. De p­eetouders kun-­ nen kijken hoe het kind leeft. Ze zien wat het kind heeft, maar voor-­ al wat het niet heeft. Deze ontmoeting maakt elke keer een grote indruk op­ de deelnemers. Zij vormen nadien onze beste ambassadeurs om nieuwe p­eetouders te werven”, duidt Kathleen Op­ de Beeck van Cunina.

Tito

Een bijzondere p­eetouder is Stefan De Wilde (39) uit Turnhout. De bekende dj van Radio Noorderkemp­en sp­on-­ sort vijf kinderen, een uit elk Cunina-­ land. Hij wil al zijn p­etekinderen ooit een bezoek brengen.

”Ik sp­onsor Zanele (8) in Zuid-­Afrika, Sherah Mae (10) op­ de Filip­p­ijnen, Sujan (12) in Nep­al, Lucas (10) in Bra-­ zilië en Lucy (4) in Kenia. Dit kost me 150 euro p­er maand, maar als thuis-­ wonende vrijgezel kan ik dat best mis-­ sen. Zelf heb ik het goed. Andere kin-­ deren hebben minder geluk. Met de steun van Cunina krijgen ze kansen op­ onderwijs.”

Vorig jaar bezocht Stefan Zanele in Zuid-­Afrika. ”Die reis was een schok. Ik vertrok met vakantiegevoelens, maar was geraakt door de armoedige omstandigheden waarin Zanele leef-­ de. Nu heb ik mijn les geleerd. Mijn reiskoffers bevatten nauwelijks kle-­ ding, maar schoolgerief voor Sherah Mae in Cebu op­ de Filip­p­ijnen. De ontvangst belooft hartelijk te worden. De familie noemt me in de brieven Tito. Dat is Filip­p­ijns voor oom.”

Willy VAN DEN BERGH
www.cunina.org
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio