Deense rusthuizen brengen bejaarden in contact met prostituees

Print
In Deense rusthuizen helpt het personeel de rusthuisbewoners in contact te komen met prostituees. Dat schrijft de krant Politiken vrijdag. Een rondvraag bij de vakbond van het rusthuispersoneel leert dat dit een vaak voorkomende praktijk is. Seksuologen pleiten voor meer "concrete hulp" voor ouderen met seksuele noden.
"Het gaat bij ouderen meestal helemaal niet om geslachtsgemeenschap", zegt seksuologe Judith Rosenkrantz. "Er is een veel grotere behoefte aan tederheid, hulp bij zelfbevrediging of dildo's", klinkt het. Meestal zijn het mannen die hulp zoeken.

Het zijn de gemeenten en steden zelf die beslissen of rusthuispersoneel bewoners in contact mogen brengen met prostituees. In de Deense hoofdstad Kopenhagen is de praktijk uitdrukkelijk verboden. De stad voert immers campagne tegen prostitutie. "Prostitutie betekent altijd misbruik van mensen. Alle onderzoeken tonen aan dat prostituees fysiek en psychisch lijden", zegt gemeenteraadslid Ikram Sawar.

De Deense minister van Sociale Zaken Karin Jespersen ziet geen graten in de praktijk. "Ik zie niet in waarom rusthuisbewoners geen contact mogen hebben met prostituees".
MEEST RECENT