Politie breekt ijs met knuffel

Print
Turnhout - Een verkeersongeval kan voor een kind een traumatische ervaring betekenen. Om in die moeilijke omstandigheden vlotter toenadering tot de kleintjes te krijgen, nemen interventieploegen in de zones Turnhout, Lier en Heist-op-den- Berg voortaan knuffeldieren mee in de combi.
BR>
Het Vlaamse initiatief Zebra bekommert zich om kinderen die op een of andere manier bij een verkeersongeval betrokken raakten. Dat kan als slachtoffer zijn, maar bijvoorbeeld ook als getuige. Zebra wil hun kleine leed niet over het hoofd zien en zet er allerlei projecten rond op. Een daarvan is de knuffelactie met de pluchen zebra Zeppe. Turnhout is een van de eerste politiezones in onze provincie die daar op intekent.

“We zijn woensdag gestart met het project met de knuffels”, zegt AnneliesVerkoyen van het team Jeugd en Gezin van de politiezone Turnhout.

Houvast

“Daarvoor hebben we al onze mensen eerst laten kennismaken met het systeem. Zo toonden we hen een video hoe ze kinderen in een ongevalssituatie het best kunnen benaderen. Onze expertise is dat zo’n ongeval op hen een grote psychologische impact heeft.”

Knuffel Zeppe kan in die optiek een handig instrument betekenen om het ijs met het kind wat te breken. “Onze interventieploegen besteedden in het verleden bij ongevallen natuurlijk ook al aandacht aan de kinderen”, zegt AnneliesVerkoyen. “Maar met de knuffel heb je een toenaderingsmiddel op hun niveau. Je legt makkelijker contact en het geeft het kind tegelijk een gevoel van geborgenheid en houvast.”

Concreet betekent dit dat de Turnhoutse interventiewagens voortaan de baan op gaan met een kleine voorraad knuffelzebra’s aan boord. “Er staat geen leeftijd op wie een zebra kan krijgen. Je kan je de vraag stellen in hoeverre je een veertienjarige nog een knuffeldier moet geven, maar daar laten we de ploegen vrij in om dat in te schatten.”

Hans OTTEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio