Een derde minder antibiotica voorgeschreven sinds 2000

Print
Er is in de ambulante praktijk sinds 2000 bijna een derde minder antibiotica voorgeschreven. Dat meldt het coördinatiecomité BAPCOC. Vrijdag lanceert de FOD Volksgezondheid een nieuwe nationale antibioticacampagne.
De campagne wil de mensen er op wijzen dat antibiotica niet helpen bij verkoudheid, acute bronchitis en griep. Die infecties zijn namelijk vaak veroorzaakt door virussen en niet door een bacterie. Antibiotica werken enkel tegen bacteriën.

De consumptie van antibiotica in de ambulante praktijk (uitgedrukt in dozen, wat overeenkomst met de voorschriften, per 1.000 inwoners per dag), is gemiddeld met 6,2 pct gedaald sinds de start van de campagnes in 2000. Het gaat om een daling van iets meer dan 3,5 dozen naar minder dan 2,5 dozen, aldus het BAPCOC, de Belgische Commissie voor de coördinatie van het antibioticabeleid.

Dat er heel wat minder antibiotica worden voorgeschreven, heeft ook een positieve invloed op het gecombineerd budget van het RIZIV en de patiënten. Tussen 2000, toen de eerste sensibiliseringscampagnes werden gelanceerd, en 2006 is er 70 miljoen euro bespaard.

In dezelfde periode is de resistentie van pneumokokken (de bacteriën die onder meer verantwoordelijk zijn voor oorontstekingen en longontstekingen) licht gedaald, terwijl die van streptokokken (keelontstekingen) "spectaculair" is gedaald, benadrukt Herman Goossens, de vicepresident van BAPCOC.

Ook voor medicijnen in ziekenhuizen is er een dalende trend, die startte in 2003. Het groeiende risico om de Staphylococcus aureus op te lopen in het ziekenhuis, is "gebroken", sinds de oprichting van een groep die aanbevelingen geeft wat betreft hygiënemaatregelen en systematische opsporing.

De nieuwe campagne kost ongeveer 300.000 euro, zei minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx. Er komen televisiepots, flyers en brochures. De informatie is gericht op het grote publiek, artsen en apothekers. Voor meer info: www.antibiotics-info.be.

.

Nu in het nieuws