Met z'n 488 op verkeersles

Print
Turnhout - Maar liefst 488 Turnhoutse scholieren, mogen binnenkort een woensdagmiddag in de verkeersvormingsklas doorbrengen. Dat is het gevolg van een andere aanpak van de Turnhoutse politie. Maar het hoge aantal overtreders blijft hoe dan ook verbazen.
BR>
De politie van de zone Turnhout houdt elk jaar in de donkere maanden controles op de werking en het gebruik van de fietsverlichting. Omdat de wetgeving recent versoepelde en fietsers de lampjes ook op hun lichaam mogen dragen, leek zich een positieve kentering aan te dienen. “Best mogelijk, maar dan moeten de fietsers die lampjes ook aanzetten”, klinkt het bij het team Verkeer van de Turnhoutse politie. “We hadden al een tijdje de indruk dat ze hun licht pas aansteken wanneer ze in de buurt van de Turnhoutse ring komen, omdat we daar onze controles houden. Daarom trokken we dit jaar ook het ‘binnenland’ in.”

Jeugdrechtbank

De teams vatten van november tot januari dagelijks post langs de meest gebruikte fietsroutes van de buurgemeenten. “Dat bevestigde onze vermoedens. De schoolgaande jeugd rijdt daar héél vaak zonder licht, terwijl dat net op die binnenbaantjes nog gevaarlijker is. De dynamo stond niet aan en die nieuwe lampjes op de fiets of de kleding brandden vaak niet. Als verklaring kreeg je dan dat ze de batterijen wilden sparen.”

De nieuwe aanpak leidde tot het opmerkelijke aantal van 488 minderjarige overtreders. Zij moeten een verkeersvormingsklas volgen. Wie dat weigert, ziet zijn dossier naar de jeugdrechtbank doorschuiven. “We betrapten ook heel wat volwassenen zonder licht op de fiets”, zegt de politie. “Dat kostte hen een onmiddellijke inning van 50 euro.”

De inspanningen van de politie blijven niet zonder resultaat. De stedelijke preventiedienst zag het aantal overtreders bij controlemetingen van 16 procent in oktober vorig jaar dalen naar 8 procent een week geleden.

Hans OTTEN
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio