BIN-telefoon blijft rinkelen

Print
Brecht - Inbrekers hebben het de jongste weken gemunt op de wijk Kloosterveld in de Brechtse deelgemeente Sint-Job. Om de haverklap worden diefstallen of pogingen tot inbraak gemeld. De politie spreekt van een zeldzame piek, maar nog niet van een plaag. Het buurtinformatienetwerk is op zijn hoede en waarschuwt alle inwoners.
BR>
Op Kloosterveld is sinds ruim vijf jaar een BIN (buurtinformatienetwerk) actief. Het gaat om een gebied gelegen tussen de Beukenlei, Eikenlei, Esdoornlaan, Olmenlaan en de E19. “Er staan zowat 450 woningen, waarvan er ruim 250 zijn aangesloten op ons BIN”, licht coördinator Tim De Rechter toe.

Leurders

“De politie krijgt elke dag meldingen binnen van verdachte gedragingen, vandalisme, diefstallen en pogingen tot inbraak. Een aantal is niet relevant en bereikt ons dus niet. Bij ernstige gevallen treedt de BINfoon wel in werking en wordt iedereen op de hoogte gesteld. In 2007 beleefden we een vrij kalm jaar. Alleen tegen het einde kregen we drie oproepen. Maar nu beleven we een absolute piek met vier alarmerende berichten tussen 25 januari en 6 februari. De meldingen die we van de politie doorkrijgen, zetten we nadien op onze website”, aldus nog De Rechter.

Geregeld worden verdachte voertuigen opgemerkt in de buurt. De politie wordt daarvan zoveel mogelijk op de hoogte gesteld. “De jongste tijd zijn ook leurders met minder goede bedoelingen op pad. Daarom patrouilleren we nu frequenter in Sint-Job. Potentiële inbrekers hebben allicht een voorkeur voor deze buurt, omdat ze van daaruit vlug de autostrade op kunnen. Maar we kunnen geen sluitende verklaring vinden voor de huidige, hoogst uitzonderlijke stijging van inbraken”, deelt Eddy Van Tichelt van de lokale politie Voorkempen mee.

In de Iepenlaan werd ingebroken in een voertuig, maar voor dat feit werd de BIN-foon niet opgestart. Ieder BIN-lid werd daarentegen wel op de hoogste gesteld van inbraken in woningen aan de Kastanjelaan (25/1) en de Meidoornlaan (28/1), én in twee appartementen aan de Beukenlaan (5 en 6/2). “Alert blijven is de boodschap. Beter tien meldingen aan de politie te veel, dan één te weinig. En als de BIN-foon ’s nachts rinkelt, steken we met zijn allen het licht aan. Daar hebben dieven een heilige schrik van. Hoe je het ook keert of draait, een BIN helpt”, besluit de coordinator.

Jan VORSSELMANS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio