Werkgevers hekelen stad

Print
Mechelen - Werkgeversorganisaties Voka-Kamer van Koophandel Mechelen en Unizo afdeling Mechelen-Antwerpen schieten met scherp op het belastingbeleid van het Mechelse stadsbestuur. “Mechelen neemt de bedrijven niet au sérieux”, zeggen directeurs Willy Ivens en Peter Aerts. Burgemeester Somers reageert woedend op die kritiek.
BR>
Nauwelijks een jaar geleden stond Voka-Kamer van Koophandel Mechelen al aan de klaagmuur naar aanleiding van de herziening van de tarieven van de belasting op de bedrijfsruimte. Nu heeft de Mechelse Kamer berekend dat de Mechelse ondernemers, vergeleken met 2003, dit jaar bijna 1,8 miljoen euro extra belastingen moeten opbrengen. ”Van de extra belastingontvangsten bij de bedrijven vloeit er nauwelijks iets naar hen terug. Nochtans was dat ons wel beloofd. Het stadsbestuur verwijst naar bijvoorbeeld de eindejaarsverlichting en investeringen in netheid en veiligheid in Mechelen-Noord.

Volgens ons zijn dat diensten die een stad moet leveren en mogen die niet als pasmunt worden beschouwd”, stellen Willy Ivens en regiodirecteur Peter Aerts van Unizo Antwerpen-Mechelen, dat sinds een jaar de Mechelse bedrijfsbelasting eveneens hekelt. ”Na ons protest vorig jaar was er de afspraak gemaakt dat een uitnodiging zou volgen om de oppervlaktebelasting te bespreken. Die is er niet gekomen. Het schepencollege hield zich evenmin aan zijn engagement om geen beslissing te nemen zonder een gesprek met de werkgeversorganisaties. Dit is woordbreuk en dat pikken we niet. Blijkbaar zijn de bedrijven goed genoeg om inkomsten te leveren, maar heeft de stad verder met ons liever niets te maken.”

Burgemeester Bart Somers en schepen van Financiën Kristl Strubbe (Open Vld-CDO-Groen!) weerleggen de kritiek. Het kabinet-Somers laat verstaan dat de meerontvangsten bij de bedrijfsbelasting een gevolg zijn van de indexatie van het kadastraal inkomen en de controle op de aangiftes van de bedrijven, goed voor respectievelijk 1 miljoen en 773.000 euro. De daling van de onroerende voorheffing sinds 2001, van 1.663 naar 1.550 opcentiemen, heeft volgens het kabinet van de burgemeester de Mechelse bedrijven 900.000 euro minder gekost.

”Maak de optelsom en je komt zelfs uit op een belastingverlaging”, zegt Bart Somers. ”Ik pik deze kritiek niet, zeker niet van een Antwerpenaar die denkt ons de les te moeten spellen. De voorbije zeven jaar hebben alle partijen van de laatste twee stadsbesturen hard meegewerkt aan Mechelen als economische groeipool. Dit is voor al deze partijen een kaakslag.”

Jan VAN DE POEL
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio