Bemanning Atlantis inspecteert hitteschild

Print
Aan boord van het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is een dag na de geslaagde lancering van op Cape Canaveral in Florida de zevenkoppige bemanning wakker gemaakt voor haar eerste volle dag in de ruimte, zo heeft de krant Florida Today vrijdag gemeld. "Wekker van dienst" was Peter Gabriel met zijn liedje "Book of Love", aldus de krant.
Op de agenda staat een inspectie van het hitteschild, een karwei dat standaard is geworden na het dodelijke ongeluk met het ruimteveer Columbia op 1 februari 2003. Door de inslag van piepschuim tijdens de lancering op een vleugel was een bres geslagen in het hitteschild. Daardoor konden bij de terugkeer in de atmosfeer superhete gassen de shuttle binnendringen en hem doen uiteenrijten.

Er zijn ook nu weer brokstukken van de externe tank losgekomen, maar er zijn nog geen aanwijzigen van een impact, aldus een goede Amerikaanse ruimtevaartbron.

De shuttle moet zich morgen/zaterdag vastklinken aan het Internationaal Ruimtestation. Tijdens een eerste van drie ruimtewandelingen wordt dan het meegevoerde Europese wetenschappelijke lab Columbus aan het complex vastgemaakt.
MEEST RECENT