Spaanse rechter verbiedt activiteiten twee Baskische partijen

Print
Een maand voor de parlementsverkiezingen in Spanje heeft onderzoeksrechter Baltasar Garzon vrijdag de activeiten van twee van de belangrijkste Baskisch-separatistische partijen voor drie jaar verboden vanwege banden met de Baskische terreurorganisatie ETA.
Het gaat om de Communistische Partij van Baskenland (EHAK-PCTV) en de Nationalistische Baskische Actie (ANV) die aldus niet mogen deelnemen aan de parlementsverkiezingen van 9 maart. De rechter beval ook de sluiting van al hun kantoren en de bevriezing van hun bankrekeningen.

Volgens de rechter zijn de twee partijen een verderzetting van de reeds in 2003 verboden Baskische partij Batasauna die als de politieke vleugel van de ETA geldt. Voor de partij illegaal werd, was ze goed voor tien procent van de Baskische stemmen. Met zijn maatregel was Garzon een soortgelijke stap van het Hooggerechtshof voor.

De PCTV heeft negen vertegenwoordigers in het regionale Baskische parlement dat 75 zetels telt. De ANV heeft meer dan 400 vertegenwoordigers in Baskische gemeenteraden en raden in het naburige Navarra.

Volgens Garzon kunnen al die mandatarissen als individuen blijven zetelen.

.

Nu in het nieuws