Lapzussen werken aan gigantische 'pronkrol'

Print
Kontich - De historische kring De Lapzussen maakt een pronkrol, die tijdens de tentoonstelling ’t Zijn weer lappen in september getoond wordt. De leden hebben eerst individuele bijdrages aan de pronkrol ingediend en zetten die tijdens hun volgende bijeenkomsten aan elkaar. Hilde Schollen startte in 2004 met De Lapzussen. Een keer per maand komen de dames samen om elkaar met raad en draad bij te staan bij het maken van borduurwerkjes. Maar het is geen gewoon handwerkclubje. Ze verdiepen zich in de geschiedenis en symboliek van merk– en stoplappen. En ze bezoeken samen textielmusea in binnen– en buitenland.
BR>
Oud-lerares Hilde Schollen: “Een van de oudste pronkrollen dateert van 100 VC en werd in Peru gevonden. Dit handwerk is bij ons populair vanaf de 19de eeuw. Zo’n pronkrol, of souvenir de ma jeunesse, was voor welgestelde meisjes een bewijs van hun bekwaamheid in handwerk en tegelijk van hun deugdzaamheid. Aangezien het onderwijs in handen was van geestelijken, vertonen veel van die rollen religieuze motieven. De merktekens hadden ook een functie. De was werd gemeenschappelijk gedaan en daarna naar een blekerij gebracht. Omdat iedereen zijn eigen spullen wenste terug te krijgen, werd het linnen gemerkt met borduursel. Die motieven werden op een merklap gezet, die als statussymbool in de woonkamer hing. Het linnen zelf was ook een statussymbool en werd bewaard in een pronkkast samen met de sterke drank.”

Boer die borduurt

De Lapzussen pronken graag met hun verzameling. “Ons museum heeft een unieke collectie van meer dan honderd merklappen, die tot in het buitenland bekend is. Op onze verjaardagskalender staat een bijzondere merklap. In 1853 gemaakt door Egidius Annot, een boer uit Waarloos. Dat moet toen heel ongewoon geweest zijn: een boer die in zijn vrije tijd borduurde. Hij werd dan ook wel Zotten Annot genoemd. Vanuit historisch perspectief is zo’n merklap ook interessant: wie was die man? Wat betekenen de symbolen die hij afbeeldt?” In afwachting van de tentoonstelling ’t Zijn weer lappen kan een deel van de collectie worden bezichtigd in het heemkundig museum.

Museum voor Heem– en Oudheidkunde, Sint-Jansplein 8, Kontich
users.pandora.be/guido.theys
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio