Dorpskern wordt bouwwerf

Print
Sint-Gillis-Waas - Aan boord van een kraan van de aannemer gaf burgemeester Remi Audenaert (CD&V) donderdagmorgen het startschot voor de herinrichtingswerkzaamheden in het centrum van Sint-Gillis-Waas. Zij zullen het straatbeeld grondig wijzigen. Zo verdwijnt in de Kronenhoekstraat een schuilhuisje dat al decennia lang het uitzicht van de straat mee bepaalt.
BR>
De eerste spaden- of kraansteek voor de centrumwerkzaamheden werd in de buurt van de seniorenwoningen van de huisvestingsmaatschappij in de Zwanenhoekstraat gegeven. Het is de minst hinderlijke fase voor het verkeer. Het gemeentebestuur nam op het vlak van communicatie, informatie en bewegwijzering maatregelen om de werkzaamheden met zo weinig mogelijk hinder te laten verlopen. De tweemaandelijkse publicatie van het gemeentelijke informatieblad wordt daar een belangrijke schakel in.

Ook via de gemeentelijke website kunnen de werkzaamheden op de voet gevolgd worden. “Ik reken erop dat de werkzaamheden zonder problemen zullen verlopen”, zei de burgemeester bij de eerste spadensteek. “De eerste zondag van september is het traditioneel kermis in Sint-Gillis-Waas. Ik hoop dat we in september 2009 die kermis kunnen koppelen aan een groot feest voor de heropening van het vernieuwde dorpscentrum.”

Merkwaardig in het project is de toestand van het decenniaoude schuilhuisje van de bushalte Stationsstraat in de Kronenhoekstraat. Blijkbaar schijnt niemand te weten hoelang die intussen bouwvallige constructie al in de straat staat.

Rekening

“Het oudste schuilhuisje is volgens mij dat op de Dries in Sint-Pauwels. Dat dateert uit de jaren ’50”, zegt Audenaert. “Het schuilhuisje in de Kronenhoekstraat is in elk geval het duurste van de gemeente. De ruiten worden geregeld stukgeslagen en telkens worden ze hersteld. De rekening daarvoor loopt hoog op. Wat er precies met het antieke schuilhuisje zal gebeuren, is nog niet uitgemaakt.”

Schuilhuisjes

De toekomst van de andere schuilhuisjes op het grondgebied van de gemeente is al wel een uitgemaakte zaak. “De optimalisering van het straatmeubilair is een prioriteit”, benadrukt schepen van Mobiliteit Chris Lippens (CD&V). “Er staan 39 schuilhuisjes in de gemeente. Vier zijn nieuw. Vijftien zijn al hersteld, twintig moeten nog hersteld worden. Om het zwerfvuil te bestrijden is elke schuilhuisje nu uitgerust met een vuilnisbak. Kleine openingen maken het onmogelijk om er huishoudelijk afval in te dumpen.”

YV

www.sint-gillis-waas.be

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio