Alcatel-Lucent boekt enorm verlies in vierde kwartaal

Print
Alcatel-Lucent, 's werelds grootste producent van telecomapparatuur, heeft in het vierde kwartaal van 2007 2,58 miljard euro verlies geleden, vier keer meer dan een jaar eerder. Dat is vooral te wijten aan waardeverminderingen op activiteiten van Lucent. Er is nog niet meteen beterschap op komst want het bedrijf zal ook in het lopende kwartaal verlies maken. Het dividend over 2007 wordt geschrapt.
Alcatel-Lucent boekte 2,5 miljard euro waardeverminderingen, waarvan het grootste deel voor zijn CMDA-activiteiten. Lucent was in de VS, ten tijde van de fusie tussen de twee, de marktleider in apparatuur voor CMDA-netwerken, snelle draadloze 3G-netwerken vergelijkbaar met UMTS in Europa.

Ook zonder die eenmalige afschrijvingen was het concern verlieslatend. Het verlies exclusief die kosten bedroeg 48 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 181 miljoen euro winst. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 18 procent tot 5,2 miljard euro. Het totale verlies over 2007 kwam uit op 3,5 miljard euro bij een omzet van 17,8 miljard euro.

Ook de vooruitzichten bieden niets positief. Het management verwacht dat het bedrijf ook tijdens het lopende kwartaal verlies zal maken en aandeelhouders moeten niet op een dividenduitkering rekenen.

De fusie Alcatel-Lucent heeft de groep nog maar weinig plezier bezorgd. De beurswaarde zakte sinds december 2006 al met 13,5 miljard euro. Om te besparen heeft Alcatel-Lucent aangekondigd wereldwijd zo'n 16.500 jobs te schrappen. Er verdwenen al 6.700 jobs in 2007. Het plan zal in totaal 1,6 miljard euro kosten, waarvan 900 miljoen in 2007 in de boeken komt.

.

Nu in het nieuws