Tsjechische presidentsverkiezing begonnen

Print
In Tsjechië is vrijdagvoormiddag de verkiezing van de toekomstige president begonnen. De 281 afgevaardigden uit Senaat en parlement kwamen daarvoor samen in de Praagse Burcht, de zetel van het staatshoofd. De 66-jarige Vaclav Klaus kandideert voor een tweede ambtsperiode van vijf jaar. Hij neemt het op tegen de Amerikaans-Tsjechische economist Jan Svejnar (55). Aan het begin van de zitting moet nog over procedurekwesties gedebatteerd worden.
De grondwet voorziet tot drie stemrondes om een absolute meerderheid onder de afgevaardigden te vinden. Klaus wordt als favoriet beschouwd. De mede door hem opgerichte conservatieve Burgerpartij heeft 122 zetels en is daardoor slechts 19 stemmen van de absolute meerderheid verwijderd.

Svejnar krijgt de steun van de Groenen (6 zetels) en Sociaaldemocraten (85) . De houding van communisten, christendemocraten en onafhankelijke afgevaardigden was voor het begin van de stemming onduidelijk. Klaus had onlangs met zijn toestemming voor een akkoord over een schadeloosstelling van de kerken in Tsjechië gescoord. Svejnar daarentegen kreeg bij een bevraging onder de bevolking betere punten dan de huidige machthebber. Bij de verkiezingen van 2003 had Klaus negen stemrondes nodig, die over zes weken waren verspreid.

.

Nu in het nieuws