Europa lanceert op 8 maart zijn 1ste cargo naar ruimtestation ISS

Print
Europa lanceert op 8 maart zijn eerste onbemande cargo, de ATV in het jargon, naar het Internationaal Ruimtestation ISS, zo heeft het lanceerbedrijf Arianespace bekendgemaakt. Het wordt ook de eerste lancering van een Ariane-raket dit jaar.
De ATV ("Automated Transfer Vehicle") is samen met de donderdag gelanceerde wetenschappelijke module Columbus een van de hoekstenen van de Europese bijdrage aan het ISS. Het is de bedoeling dat negen cargo's van het type ATV alle soorten goederen naar het complex brengen en ook de baan ervan opkrikken. Daardoor moeten niet alleen de VS en Rusland voor transport naar de spacemeccano instaan.

Het eerste exemplaar, de Jules Verne, vertrekt in de vroege ochtend van 8 maart (Belgische tijd) op de Europese lanceerbasis Kourou met een speciaal aangepaste Ariane-5 draagraket. Met een gewicht van 19,4 ton wordt het meteen ook een van de zwaarste enkelvoudige ladingen die ooit door de Europese superraket wordt meegevoerd.

Het zal meteen ook de eerste lancering zijn van een Ariane in 2008. Arianespace wil dit jaar zeven of acht exemplaren van het werkpaard van de Europese ruimtevaart lanceren. België is een toonaangevende deelnemer in het ATV-programma.
Nu in het nieuws