Raketaanval op Israël na stroomvermindering in de Gazastrook

Print
Na een stroomvermindering in de Gazastrook hebben militante Palestijnen vrijdag Israëlische grenssteden met raketten bestookt. Volgens een Israëlische militaire woordvoerster werden minstens vier zelfgebouwde Qassamraketten afgevuurd.
Israël had donderdagnacht als reactie op de voortdurende beschieting de stroomvoorziening in de Gazastrook teruggeschroefd. De beperking bedroeg volgens de Israëlische autoriteiten 0,5 procent van de dagelijkse levering van 124 megawatt.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigt Israël ervan met de stroombeperking het internationaal recht te schenden. De Amerikaanse woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Tom Casey, zei in Washington dat de Amerikaanse regering niet wil dat de humanitaire situatie in de Gazastrook erger wordt.
Tegelijkertijd wees Casey wel op het recht van Israël om zich tegen de raketaanvallen te verdedigen.

Israël wil met de strafmaatregelen zoals stroom- en brandstofbesnoeiingen en handelsbeperkingen de ongeveer anderhalf miljoen Palestijnen in de Gazastrook dwingen om tegen de militante groepen en de raketaanvallen op te treden. Naar internationaal volkerenrecht moet de islamitische Hamasbeweging, die sinds juni vorig jaar de Gazastrook controleert, de beschieting van de Israëlische burgerbevolking stopzetten.
MEEST RECENT