'Ik geef pralines weer smaak'

Print
Temse - De 20-jarige Temsenaar Frederic Van Landeghem is met zijn gat in de boter gevallen. Als zoon van de uitbaters van restaurant De Sonne mag hij voluit rekenen op de steun van zijn ouders om zijn chocolaterie Choc-o-licious uit de grond te stampen. Zijn allereerste winkeltje mocht hij inrichten in een kamertje van het ouderlijke restaurant.
BR>
Frederic Van Landeghem volgde les aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Hij legde toen al veel interesse aan de dag voor patisserie en chocolaterie. “Daarom deed ik er na die studies nog een zevende specialisatiejaar bij aan de provinciale hotelschool PIVA in Antwerpen”, vertelt de jonge chocolatier.

“Ik had vanaf de eerste les al meteen de smaak te pakken. Ik stelde mijn vader voor om pralines te maken voor het restaurant. Hij zag dat wel zitten, maar ik moest eerst bewijzen dat ik het wel kon. Ik heb toen vier vormen gekocht om te testen. De eerste pralines maakte ik in de keuken van het restaurant.”

Moderne toets

De wagen was aan het rollen, want al snel werden er nog nieuwe pralinevormen aangeschaft. Nu beschikt Van Landeghem over een eigen atelier aan de Antwerpse Steenweg in Sint-Niklaas. “In september van vorig jaar ben ik begonnen met de verkoop van exclusieve handgemaakte pralines. Daar ging wel ruim zes maanden voorbereiding aan vooraf. Ik zit nog in de beginfase en daarom verloopt de productie nog naargelang de bestellingen. De voorbije feestenperiode was in ieder geval erg hoopgevend”, vertelt Frederic.

Patent

De pralines van Choc-o-licious behoren tot de categorie van de delicatessen. De chocolatier legde vanaf het begin de lat hoog. “Ik combineer kwaliteit met een moderne toets. Die toets zit onder meer in de vulling van de pralines zoals peperkoek en lentehoning, banaan en peer, kokos en curry, basilicumazijn of lavendel. Het is niet voor niets dat ik de naam en de slogan ‘Choc-o-licious, The art of taste’ samen liet patenteren. Ik wil weer smaak in pralines brengen”, legt Frederic Van Landeghem enthousiast uit.

Hij geeft toe dat hij dankzij zijn ouders een droomstart kent. Hij beseft ook dat er moet voor gewerkt worden, want momenteel vallen alle functies van productie en promotie tot verkoop en leveringen op zijn schouders. “Maar Choc-olicious moet groeien. Het zou mooi zijn als ik op drukke plaatsen in Gent en Antwerpen een winkeltje zou kunnen openen”, droomt hij luidop.

Yves VREBOS

Choc-o-licious, Markt 10 in 9140 Temse.
Telefoon: 03-771.37.73, www.choc-o-licious.com

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio