'Nederlanders zijn graag onze gast'

Print
Sint-Gillis-Waas - Luc Thyssen van traiteurszaak Jan Mathys in Sint-Gillis-Waas is een van de Belgische deelnemers van het Grenswijzerproject van Unizo. Op die manier komt hij in contact met Nederlandse collega’s en leert hij beter in te spelen op noden van onze noorderburen.
BR>
Luc Thyssen (47) gaat zijn zestiende jaar als zelfstandig traiteur in met zijn zaak Jan Mathys. ”Die zaak is genoemd naar de bijnaam van mijn grootvader”, legt hij uit. ”Hij kreeg die omdat hij nogal een levensgenieter was en als ode aan hem, hebben we die naam behouden. Zelf ben ik ook wel een levensgenieter. Dat zit in de genen”, vertelt hij. “Als bakkerszoon kwam ik ook al uit de voedingssector en op mijn zestiende ging ik als student werken in de horeca. Zo heb ik nog in sterrenrestaurants gestaan ook. Nu hebben we een eigen feestzaal en doen we catering aan huis of bij bedrijven.”

Luc Thyssen is actief in allerlei organisaties voor ondernemers. Ook bij Unizo is hij geen onbekende. ”Het sprak voor zich dat ik mee in het project Grenswijzer zou stappen”, vertelt hij. ”Ik heb klanten uit Zeeland en die moet je toch net ietsje anders benaderen dan de Vlamingen. Soms zijn het kleine verschillen en die ontdekken we door samen te zitten met Nederlandse ondernemers. Tijdens de sessies van Grenswijzer wisselen we ervaringen uit.”

Gulden

”Zelf rekenen we bijvoorbeeld al een tijdje in euro’s, maar heel wat oudere Nederlanders rekenen nog in gulden, zoals vele Belgen vaak nog in frank rekenen. We staan er niet bij stil, maar een prijslijstje bijvoegen in de vroegere munteenheid kost weinig moeite voor ons, en is heel wat klantvriendelijker”, schetst de traiteur.

Ook binnen Nederland zijn er van streek tot streek verschillen in mentaliteit en die ervaringen wisselen de ondernemers uit. ”Het wordt nog interessanter als er een aantal mensen uit dezelfde sector aanwezig zijn. Ik heb al een paar collega’s uit de buurt gevraagd om de volgende keer mee te gaan. Tot nu toe waren de meetings in Vlaanderen en dat hebben we telkens op zijn Vlaams afgesloten, met een hapje en een drankje. Dat wisten onze noorderburen zeker te appreciëren”, zegt Thyssen.

Raf MOORTGAT
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio