Australië sluit omstreden asielcentrum op eiland in de Stille Oceaan

Print
De Australische Labour-regering heeft twee maanden na haar verkiezingsoverwinning een einde gemaakt aan de omstreden asielpolitiek van het vorige kabinet. Ze sloot vrijdag het opvangcentrum op het eiland Nauru in de Stille Oceaan en vloog de laatste 21 asielzoekers uit Sri Lanka naar Brisbane in Queensland over. Ze mogen in Australië een nieuw leven beginnen, kondigde minister van Immigratie Chris Evans aan.
De conservatieve regering had de eilandenstaat Nauru en het tot Papoea-Nieuw-Guinea behorende eiland Manus ervoor betaald asielzoekers te herbergen, die in Australische wateren werden gevat. Ze wilde met de zogeheten "Pacific Solution" voorkomen dat vluchtelingen ontsnapten aan de Australische wetgeving.

Sinds 1990 zijn rond de 10.000 bootvluchtelingen in Australië gearriveerd. Negentig procent van hen kreeg een verblijfsvergunning. Het kamp in Manus is reeds gesloten.

Asielzoekers zullen in de toekomst op het tot Australië behorende Kersteiland vastgehouden worden, tot hun aanvraag is onderzocht.
MEEST RECENT