Personeel bijzondere jeugdzorg voelt zich beledigd door Vanackere

Personeel bijzondere jeugdzorg voelt zich beledigd door Vanackere

Personeel bijzondere jeugdzorg voelt zich beledigd door Vanackere

Print
Het personeel van de afdeling Preventie- en Verwijzersbeleid, dat instaat voor de organisatie van de hulp aan probleemjongeren, voelt zich beledigd door een aantal uitspraken van Vlaams minister van Welzijn Steven Vanackere (CD&V), onder meer over de problematiek van de wachtlijsten in de sector. Het personeel is "ontgoocheld en gekwetst", zegt Hilaire Berckmans, algemeen secretaris van ACOD Overheidsdiensten. De vakbond dreigt met nieuwe acties.
De hulpverleners en consulenten uit de Vlaamse bijzondere jeugdzorg legden vorige week (op 29 januari) twee uur het werk neer uit protest tegen de aanslepende crisis in de sector. De sector kampt vooral met lange wachtlijsten voor de opvang van probleemjongeren. Diezelfde dag werd Vlaams minister Vanackere in de commissie Welzijn van het Vlaams parlement aan de tand gevoeld over de problemen in de bijzondere jeugdzorg.

Volgens het ACOD ontkende de minister daar "formeel dat er in Antwerpen 1.000 wachtenden zijn op de centrale wachtlijst". "Hij stelt dat er 'elke keer een streepje wordt gezet als er navraag wordt gedaan'". De socialistische vakbond ontkent dat met klem. "De centrale wachtlijst wordt zeer professioneel gerund", luidt het.

De minister pleitte in de commissie ook voor een een geautomatiseerd systeem waarmee de consulenten snel zouden kunnen nagaan waar er nog opvangplaatsen zijn. "Dit gebeurt inmiddels al via een aanmelding aan de centrale wachtlijst", stelt het ACOD.

Ook de suggestie dat de consulenten "uit misplaatste sensatiezucht" wat zouden overdrijven om aandacht in de media te krijgen, is het personeel in het verkeerde keelgat geschoten. "Dit is een ontkenning van de maatschappelijke realiteit. Iedere consulent kan zo voor de vuist weg, vijf onaanvaardbare situaties voorleggen en aangezien we met méér dan 400 zijn, hoeven we daar geen tekeningetje bij te maken". "We vragen dat u uw personeel echt au sérieux neemt", luidt het.

De socialistische vakbond vraagt dat de minister zijn beweringen "bijstuurt". Doet hij dat niet dan zijn nieuwe sociale acties "bijzonder waarschijnlijk"

.

Nu in het nieuws