Slager en bakker op een eiland

Print
Beveren-Waas - Tal van straten in Beveren zijn opengelegd door graafmachines voor wegwerkzaamheden. Het anders zo frequent gepasseerde kruispunt Leurshoek-Halfdreef-Kallobaan bijvoorbeeld is één van de 'slagvelden'. De buurt is hermetisch afgesloten. Gemotoriseerd verkeer kan er niet door. Hoewel de buurtbewoners er op een eiland zitten, blijven de plaatselijke middenstanders Wim De Smedt en Dirk Verhelst de glimlach behouden. "De buurtbewoners gaan hamsteren."
BR>
In normale omstandigheden is het er als verbindingspunt tussen het Gaverland en Beveren bijwijlen hectisch. Maar met het arriveren van de grondtroepen begin januari, is het leven hier helemaal stilgevallen. Naast wat noest werkende arbeiders is hier bijna geen ziel te bespeuren. Waar op sommige werven de aarde nog wordt aangestampt om het nog enigszins toegankelijk te maken voor voetgangers en fietsers, kan deze plaats hooguit nog dienst doen als parcours voor mountainbikers. Snel even de straat oversteken van de slager naar de bakker zit er niet meer in. De sporadische passanten schuifelen zich een weg langs de huizen en maken op een verderaf gelegen verhard stuk een bruggetje om zich een weg te banen naar de andere kant van het kruispunt.

“Het wegvallen van passage van mensen op de terugtocht van hun werk laat zich gevoelen aan de kassa”, vertelt Wim De Smedt van de getroffen slagerij. “Je kan voor die terugval een vergoeding aanvragen bij de overheid, maar daarvoor moet je een hele administratieve molen in gang draaien, en daar kon ik m’n energie niet in steken”, meent De Smedt. “We hebben overal in de buurt bewegwijzering aangebracht om mensen met de auto alsnog tot hier te loodsen. Gelukkig kunnen we bogen op een uitgebreid vast cliënteel van buurtbewoners. Maar wanneer het geregend heeft en de ondergrond is herschapen in een modderpoel, is er vanzelfsprekend minder begankenis.”

Hamstergedrag

Ook bakker Dirk Verhelst uit de Halfdreef dramatiseert de situatie niet: “Ik ben onze klanten dankbaar. Zij doen erg hard hun best om tot bij ons te geraken. Wat we wel zien is, dat ze gaan hamsteren: bij hun bezoek slaan ze brood in voor verscheidene dagen, zodat ze niet dagelijks die survivaltocht moeten maken. Bovendien zitten wij net op grens van niemandsland en toegankelijke wereld, waardoor we aan één kant nog wel bereikbaar zijn voor fietsers en voetgangers.” De werkzaamheden zouden veertig werkdagen duren. Dat wordt dus een lange vasten voor beide winkeliers.

Roel D'HOLLANDER
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio