De sms van Verhofstadt aan Leterme

Print
In een sms'je liet Guy Verhofstadt op 20 december aan Yves Leterme weten te passen voor het premierschap.
Op 20 december, luttele minuten voor hij het CD&V-congres om vertrouwen vraagt, ontvangt Yves Leterme een bloedstollende sms. "Ik geef de leiding onmiddellijk aan u."

Eerder die dag had Verhofstadt tijdens een informele persbriefing gepocht met zijn nota waarmee hij de octopuswerkgroep op weg wilde zetten. Daarbij stak hij de draak met Letermes aanpak. Maar het communautaire overleg in Verhofstadt III staat onder leiding van Leterme zelf. CD&V en kartelpartner N-VA reageerden ziedend op "die torpedo".

Verhofstadt maakt er meteen een erezaak van. Hij pikt het niet dat Leterme "interne problemen" op hem afwentelt. "Er is geen vertrouwen. Ik geef de leiding van de regering onmiddellijk aan u", zo bijt hij zijn toekomstige vicepremier toe.
Er volgt een bitsig telefoongesprek tussen Verhofstadt en Leterme.

Op 23 maart neemt Leterme het premierschap over, Verhofstadt behoudt de verwijzing van zijn communautaire nota in de regeerverklaring. Premier Verhofstadt laat er geen twijfel over bestaan: zijn sms was gemeend. Zonder verwijzing naar zijn communautaire werkstuk in het regeerakkoord wilde hij de regering niet leiden.

De woordenwisseling vormt opnieuw het bewijs dat nooit eerder het wantrouwen bij een startende regeringsploeg zo groot was.
MEEST RECENT