EU klasseert steundossier Beaulieu-groep

Print
De Europese Commissie staakt de procedure voor het Europees Hof van Justitie in een berucht Waals steundossier van de Beaulieu-groep. Dat meldt De Tijd.
Europa wilde via die procedure bij het Hof 2,8 miljoen euro onterecht uitgekeerde Waalse subsidies recupereren. Het geld ging naar de holding Ter Lembeek International, die toen geleid werd door Dominiek De Clerck, een van de zes kinderen van Beaulieu-stichter Roger De Clerck.

De zaak gaat terug tot 1998. Het Waals Gewest verkocht de aandelen in twee vestigingen van Verlipack, Jumet en Ghlin, tegen bijzonder voordelige voorwaarden voor 113,7 miljoen frank aan Ter Lembeek. Het bedrag werd nooit betaald, want begin 1999 ging Verlipack failliet. Het Waals Gewest delgde opnieuw de schuldenput.

De Europese Commissie vroeg het Waals Gewest al in april 2002 om de 2,8 miljoen onterechte subsidies met intrest terug te vorderen van de Beaulieu-groep. Omdat daaraan vier jaar later nog geen gevolg aan was gegeven, startte de Europese Commissie in 2006 een nieuwe procedure voor het EU-Hof. Die actie was in de eerste plaats een blamage voor het trage Belgische gerecht. In oktober heeft de Ter Lembeek International, de Waalse steun teruggestort. Voor Europa is de zaak daarom nu geklasseerd.

.

Nu in het nieuws