Limburg koploper in sociale fraude

Print
Limburgse bedrijven zijn koploper in het overtreden van de sociale wetgeving in België. Dat blijkt uit nieuwe statistieken van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) over de periode juli 2006-juni 2007, zo meldt De Tijd vrijdag.
Op een totaal van 5.556 vastgestelde inbreuken, spant Limburg de kroon met 615 inbreuken (11%). Dat is nog meer dan Brussel (536) en Antwerpen (539).

Over de periode van twaalf maanden verrichtten de sociale-inspectiediensten 9.421 controles over het hele land. De meeste controles vonden plaats in de bouwsector, de horeca en bij kleinhandelaars. Bij bijna een derde van de controles (29%) zijn een of meerdere inbreuken vastgesteld.

Drie op de vier inbreuken gaan over zwartwerk. Vooral de verplichte "Dimona-aangifte" van indiensttreding wordt met voeten getreden (38% van de zwartwerkinbreuken). Opvallend is dat de illegale tewerkstelling van buitenlanders slechts 17 procent van het vastgestelde zwartwerk uitmaakt. Al gaat het dan meestal om buitenlanders die een arbeids- noch verblijfsvergunning hebben.
MEEST RECENT