Britse regering geeft toestemming voor uitlevering Aboe Hamza naar VS

Print
Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft donderdag toestemming gegeven voor de uitlevering van Aboe Hamza al-Masri naar de Verenigde Staten. Dat land beschuldigt hem van banden met het islamitische netwerk al-Qaida en van deelneming aan terroristische samenzweringen. De 49-jarige voormalige imam tekent beroep aan tegen de beslissing.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken Jacqui Smith ondertekende donderdagnamiddag de uitleveringsbeschikking. De advocaat van Aboe Hamza kondigde 's avonds aan dat zijn cliënt beroep aantekent bij hooggerechtshof.

Indien het beroep door dit hof wordt verworpen, heeft de uit Egypte afkomstige Aboe Hamza nog de kans om een geding aanhangig te maken bij de "Law Lords", de hoogste Britse gerechtelijke instantie, en nadien bij het Europees Hof van Justitie. Die rechtsgang kan nog maanden duren.

De Verenigde Staten willen Aboe Hamza voor de rechter brengen, onder meer voor de ontvoering van twaalf westerse toeristen in Jemen in 1998. Momenteel zit hij in Londen onder strikte beveiliging een celstraf van zeven jaar uit, na een veroordeling in februari 2006 voor aanzetting tot doodslag en raciale haat.

.

Nu in het nieuws