ExxonMobil laat 12 miljard dollar aan Venezolaanse activa bevriezen

Print
De Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft via een Britse rechtbank wereldwijd 12 miljard dollar aan activa van de Venezolaanse staat laten bevriezen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf donderdagavond gemeld.
De uitspraak kadert binnen een arbitrageverzoek van ExxonMobil tegen de regering van Venezuela.

De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft eind juni 2007 de olierijke Orinocoregio genationaliseerd. De aanwezige oliemultinationals bood hij schadeloosstelling aan op basis van de boekwaarde van hun activa in de regio en niet op basis van de marktprijzen.

De Amerikaanse bedrijven ExxonMobil en ConocoPhillips besloten daarop de regio te verlaten, liever dan zich beperkingen te laten opleggen. Het Franse Total, het Noorse Statoil, het Amerikaanse Chevron en het Britse BP gingen er wel mee akkoord dat het Venezolaanse staatsbedrijf PDVSA het merendeel van hun aandelen in de regio in handen kreeg.

ExxonMobil heeft nu van het Hooggerechtshof in Londen de wereldwijde bevriezing van de activa van PVDSA ter waarde van 12 miljard dollar gedaan gekregen. In Nederland en de Nederlandse Antillen werden soortgelijke gerechtelijke uitspraken gedaan voor hetzelfde bedrag, en in New York is tot 300 miljoen dollar van de activa van PVDSA bevroren.

ExxonMobil diende in september een internationaal arbitrageverzoek in om compensatie te krijgen voor zijn terugtrekking uit de Orinoco.
MEEST RECENT