Vier vrijspraken, drie straffen met uitstel voor leden DHKP-C

Vier vrijspraken, drie straffen met uitstel voor leden DHKP-C

Vier vrijspraken, drie straffen met uitstel voor leden DHKP-C

Print
Antwerpen - Het hof van beroep in Antwerpen heeft de zeven leden van het DHKP-C donderdag vrijgesproken voor het vormen van een criminele organisatie en terroristische groepering. Musa A., de voortvluchtige Fehriye Erdal en Kaya S. werden wel veroordeeld voor inbreuken op de wapenwet.
De eerste twee werden ook schuldig bevonden aan valsheid in geschriften.

Het hof veroordeelde Musa A. tot drie jaar cel met uitstel, Kaya S. tot 21 maanden cel met uitstel en Fehriye Erdal tot twee jaar cel met uitstel. De drie moeten ook 1.239 euro boete betalen. Sükriye A.O., Dursun K., Zerrin S. en Bahar K. werden over de hele lijn vrijgesproken. Het arrest werd op luid applaus onthaald.

Mensenrechtenliga blij met "belangrijke" uitspraak

De Liga voor Mensenrechten is erg blij met de uitspraak in de zaak DHKP-C. Voorzitter Jos Vander Velpen zegt dat het gaat om een erg belangrijke uitspraak en vraagt zich af of het geen tijd is dat er in het parlement reflectie komt over de terreurwetgeving.

"Ik ben niet echt verbaasd", reageert Vander Velpen. "Omdat ik weet dat het hof van beroep in Antwerpen zijn huiswerk altijd goed doet en altijd blijk geeft van een grote onafhankelijkheid, in dit geval tegenover het federaal parket".

"De uitspraak is heel belangrijk omdat er een duidelijke grens is getrokken tussen denken en doen", zegt Vander Velpen, die verwijst naar de terreurwetgeving. "De rechtbank heeft vooral belang gehecht aan het klassieke strafrecht en dus aan de daden van de verschillende figuren die terechtstonden en ik ben daar heel gelukkig mee".

De voorzitter van de Liga voor Mensenrechten zegt dat de uitspraak "de overkill van het federaal parket heeft afgewezen" en dit misschien aantoont dat er in het parlement reflectie nodig is over de terreurwetgeving en de antiterreurmaatregelen". Een aantal daarvan vormen volgens Vander Velpen een ernstige inperking van het grondrecht en de burgerlijke vrijheden.

"De rechtbank heeft buitengewone inspanningen gedaan om de grenzen nauwkeurig vast te leggen wat betreft de antiterreurwetgeving. Die grenzen zijn door het federaal parket duidelijk overschreden", besluit Jos Vander Velpen.

"Respecteer scheiding der machten"

De minister van Binnenlandse Zaken respecteert de scheiding der machten, luidt het op het kabinet van Patrick Dewael (Open VLD), naar aanleiding van de uitspraak in de zaak DHKP-C.

Het hof van beroep van Antwerpen sprak donderdag vier van de zeven DHKP-C-leden die er terecht stonden, vrij. Drie anderen kregen een straf met uitstel. Alle beklaagden werden vrijgesproken voor het vormen van een criminele organisatie en terroristische groepering.

"De minister respecteert de rechterlijke macht", luidt het op het kabinet van Dewael. De minister van Binnenlandse Zaken vroeg onlangs nog dat politie- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden zouden krijgen in de strijd tegen terreur. Dewael zei toen ook dat hij in het parlement het debat opnieuw wilde lanceren over het buiten de wet stellen van sommige organisaties zoals DHKP-C en Blood and Honour.

"Hof heeft zaak herleid tot wat ze is"

Veel gelukkige gezichten donderdag na de uitspraak van het arrest over de zeven leden van de extreemlinkse Turkse organisatie DHKP-C. "Recht is eindelijk geschied", klonk het bij de sympathisanten van de beklaagden.

Ook advocaat Jan Fermon van de verdediging was die mening toegedaan. "Het hof heeft de zaak herleid tot wat ze werkelijk is: het bezit van verboden wapens en valse papieren. Het federale parket heeft het dossier jarenlang opgeblazen om er een internationale terrorismezaak van te maken, maar daar heeft het hof nu eindelijk komaf mee gemaakt", aldus mr. Fermon.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio