'Ik heb geen enkele lekke band gehad'

Print
Westerlo - In de zomer vinden duizenden mensen hun weg naar toeristische fietsroutes, op zoek naar wat gezonde ontspanning. Natalie Sterckx uit Tongerlo (Westerlo) ging nog verder. Zij trok in haar eentje naar Zuidoost-Azië en fietste er in drie maanden 3.000 kilometer bij elkaar.
BR>
De fietsmicrobe kreeg Natalie goed in haar greep toen ze de voorbije zomer alleen naar de Middellandse Zee in Frankrijk fietste. Het smaakte naar meer en dat kwam er ook. ”Ik was nog nooit in Azië geweest”, vertelt Natalie. ”Maar de idee sprak me enorm aan. Ik nam enkele maanden verlof zonder wedde in het conservatorium waar ik woordkunst drama doceer en begon op 30 oktober aan mijn grote avontuur. Vanuit Schiphol vloog ik naar Bangkok en daar nam ik de trein naar Cambodja, waar ik een maand al fietsend het land heb verkend. De volgende twee maanden heb ik hetzelfde gedaan in Vietnam en Laos.”

Vooral dat laatste land maakte indruk op haar. ”Laos heeft een heel gevarieerd landschap en enorm vriendelijke mensen. Zowel de natuur als de sfeer is daar nog echt ongerept. Het massatoerisme heeft er nog niet toegeslagen.”

Australiërs

Uiteraard heeft Natalie gedurende die drie maanden weleens andere avonturiers ontmoet. ”Er waren vooral veel Australiërs. Voor hen is het dan zomervakantie. Een enkele keer heb ik ook weleens landgenoten ontmoet. Zo ontdekte ik dat er in Laos een Belgisch restaurant was. Daar heb ik frieten met stoofvlees gegeten, een welgekomen afwisseling na de vele rijstschotels.”

Een uitgestippelde route had Natalie niet, wel een lijstje met daarop wat bezienswaardigheden. ”Ik heb me laten leiden door wat de mensen me vertelden”, stelt Natalie. ”Zij kennen hun land beter dan wie ook. Overnachten is er geen probleem. Er zijn overal gastenkamers met vaak maar een minimum aan comfort, maar de prijs is dan zeker geen obstakel. Gemiddeld betaal je vier euro per nacht.” Gewoonlijk beleef je in drie maanden tijd ook wel enkele minder leuke momenten, maar die zijn er volgens Natalie nauwelijks geweest. ”Ik ben niet ontvoerd of bestolen en ik heb zelfs geen enkele lekke band gehad. De minst aangename ontmoeting was die met een grote slang. Ik was rustig mijn lunchpakket aan het verorberen toen ik plots een sissend geluid hoorde. Dat was wel even schrikken.”

Danny BEYENS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio