Kempense gemeenten werken gezamenlijk everzwijnenplan uit

Kempense gemeenten werken gezamenlijk everzwijnenplan uit

Kempense gemeenten werken gezamenlijk everzwijnenplan uit

Print
Antwerpen - De burgemeesters van Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem in de Antwerpse kempen en de Limburgse gemeente Tessenderlo gaan samen een grensoverschrijdende code opstellen om problemen met loslopend wild eensgezind aan te pakken.
De afspraken zouden in het politiereglement van de bewuste gemeentes moeten opgenomen worden, maar daarvoor moeten de respectievelijke gemeenteraden eerst hun goedkeuring voor de plannen verlenen.

Dat meldt CD&V burgemeester Manu Claes van Scherpenheuvel-Zichem. Claes onderhandelde dinsdag samen met zijn collega-burgemeesters en mensen van het Vlaams agentschap natuur en bos over een toekomstplan voor dierenpreventie naar aanleiding van de uitgezette everzwijnen die maandag uit de bossen van Scherpenheuvel moesten gehaald worden.

"Qua verkeersveiligheid zijn everzwijnen erg gevaarlijk, de tamme exemplaren betekenen zelfs een dreiging voor de veiligheid van personen", zegt burgemeester Claes. Hij wil dan ook een meldingsplicht laten invoeren, die inwoners aanspoort om de politie te bellen als ze loslopende everzwijnen zien.

Als voorbeeld voor de grensoverschrijdende afspraken werd er voor Beringen gekozen. De Limburgse gemeente heeft volgens de burgervader ervaring met een overbevolking aan everzwijnen en treedt er ook doeltreffend tegen op.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio