'We hebben wat goed te maken'

Print
Beveren-Waas - Yevgueni treedt volgend weekeind met Aan de arbeid tweemaal op in CC Ter Vesten in Beveren. Voor bassist Maarten Van Mieghem en pianist Geert Noppe - beiden Melselenaren - is het een thuismatch waar met spanning naar wordt uitgekeken.
BR>
“We zijn sowieso zenuwachtiger als we voor eigen publiek moeten spelen. De zaal zit dan vol met vrienden en kennissen, die altijd een beetje kritischer zijn. We willen ons dan ook steeds een tikkeltje harder bewijzen”, vertelt Geert. “Bovendien hebben we het gevoel dat we iets goed te maken hebben in Ter Vesten. Toen we daar de eerste keer optraden in 2002 waren we bloednerveus. We speelden het voorprogramma van Flip Kowlier en wisten dat er een pak mensen van potentiële platenfirma’s in de zaal zouden zitten, waaronder ook producer Wouter Vanbelle van Petrol, onze huidige platenfirma. Als jonge, nog onervaren groep wisten we niet zo goed met die druk om te gaan, en dat was enigszins hoorbaar aan de uitvoering van onze muziek. Wonder boven wonder wisten we Wouter Van Belle door dit optreden toch te overtuigen om te tekenen voor de productie van onze eerste twee cd’s. Zonder dat concert was er misschien nooit iets van Yevgueni terechtgekomen. Ook in die zin is optreden in Ter Vesten voor ons extra bijzonder. Inmiddels zijn we zes jaar en dik 200 concerten verder. We zijn prima gerodeerd en willen echt het onderste uit de kan halen.”

“We zijn er ook trots op om aan onze thuisbasis te laten zien met welk circus we nu al enkele maanden op zwier zijn”, voegt Maarten eraan toe. “Dat fijne gevoel wordt steevast versterkt doordat we in onze heimat altijd op een zeer enthousiast publiek kunnen rekenen. Onze passages op de dorpsfeesten in Melsele en het verjaardagsfestival van Jeugdhuis Djem en Togenblik zijn niet onopgemerkt voorbijgegaan. Maar op andere plaatsen in het Waasland merken we toch dat we nog niet overal voet aan de grond hebben. Waaslanders en Oost-Vlamingen in het algemeen zijn blijkbaar niet zo chauvinistisch van aard. Dat is bijvoorbeeld wel het geval in West-Vlaanderen, de thuishaven van onze zanger Klaas Delrue. Daar moet Yevgueni maar een scheet laten en de hele boel ontploft, bij wijze van spreken. Klaas is daar echt een BV, terwijl onze sterrenstatus niet verder reikt dan onze stamkroeg De Repliek in Melsele. Maar goed, zelf zijn we daar gelukkig allemaal heel nuchter in.”

Het succes van Yevgueni is intussen niet meer afhankelijk van de bekendheid in de thuisbasis alleen. Maar die populariteit is er ook niet zomaar gekomen. “Met wat airplay op de radio alleen red je het niet”, zegt Maarten. “Wij moeten het nog altijd voor een groot stuk hebben van fans overal te lande die een soort van besmettingshaard vormen en onze muziek zo verder verspreiden. Daarom dachten we ons deze zomer ludiek in de kijker te spelen. Via onze webstek hadden we een videoclip-wedstrijd voor jeugdbewegingen gelanceerd. Wie de leukste clip maakte over een Yevgueni-nummer naar keuze, zou Yevgueni een dag lang mogen inschakelen op zijn zomerkamp, met als klap op de vuurpijl een concert aan het kampvuur. De Chirojongens van Appels gingen met de eer lopen en sindsdien is er in die buurt een Yevgueni-hype ontstaan. De kans is groot dat we ook bij ons concert in CC Belgica in Dendermonde warm onthaald zullen worden.”

Roel D’HOLLANDER

Theatertournee Aan de arbeid. CC Ter Vesten. 9 februari (uitverkocht) en 10 februari.
Tel. 03-750.10.00
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio