’t Leeuwke brult niet meer

Print
Mol - Het oeroude café ’t Leeuwke in de Graaf de Broquevillestraat in het centrum van Mol houdt begin 2009 op te bestaan. De eigenaars gooien het gebouw tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwbouw. Meer dan 160 jaar bood dit gebouw onderdak aan de dorstige medemens. Het achtergelegen bowlingcenter blijft bestaan.
BR>
Uitbater Marcel Bertels zucht achter zijn sfeervolle toog. Zijn huurcontract voor het café en bovengelegen appartement werd geen tweede keer verlengd. Begin 2009 kan hij zijn zaak sluiten en moet hij elders onderdak vinden. Het doet pijn, na er negen jaar met hart en ziel gewerkt te hebben. “De eigenaars lieten me weten dat het gebouw wordt afgebroken,” vertelt Marcel. “Wat er in de plaats komt, weet ik niet. Waarschijnlijk een handelspand en appartementen.”

Het gebouw staat er al meer dan 160 jaar. Enkele oude foto’s aan de muur tonen hoe het vroeger was. “Er komen hier mensen van tachtig die nooit anders geweten hebben dan dat ’t Leeuwke bestond. Mannen die hier in hun studententijd aan de toog hingen, komen nog steeds over de vloer”, verzekert Marcel ons. Tijdens de dinsdagmarkt zit het café telkens goed vol. “Dan moeten we tafels bijzetten”, vertelt dochter Sanne.

Nostalgie

Het zaaltje achter het café biedt onderdak aan het Vlaams Verbond voor Gepensioneerden. Dat organiseert hier geregeld activiteiten zoals een leesclub, zangstonden, allerlei cursussen en zelfs pingpong. Deze club moet weldra een ander onderkomen zoeken.

“Gelukkig heb ik de mensen op tijd kunnen verwittigen. We hebben nog een klein jaar te gaan, dus we staan niet meteen op straat”, klinkt het opgelucht. Maar het blijft natuurlijk jammer dat zo’n stuk Molse nostalgie moet wijken voor nieuwbouw.

“In de acht jaren dat ik het café nu uitbaat, heb ik mijn portie pech wel gekend”, zucht de cafébaas. “Tijdens de herinrichting van het Molse centrum kon ik mijn terras niet openen. En kort nadien begon de afbraak en heropbouw van het gebouw hiernaast.” De cafébaas hoopt dus op een mooie zomer zodat het vernieuwde terras toch één jaar dienst kan doen. De vaste klanten zoeken intussen naar alternatieven. Een feesttent op de werf is alvast één idee.

Nele CAEYERS
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio