Reigers nu al geland

Print
Berendrecht-Zandvliet-Lillo - In het Reigersbos zijn onlangs de eerste reigers neergestreken. Volgens graaf Daniel Le Grelle, overbuur en beschermheer van het bos, is het de eerste keer dat reigers zo vroeg in de polder landen. Ook de paasbloemen zijn dit jaar vroeger dan anders.
BR>
De zachte januarimaand heeft de reigers historisch vroeg naar de Berendrechtse kolonie, één van de oudste en bekendste in West-Europa, gelokt. Graaf Daniel Le Grelle ontfermt zich al jarenlang over deze vogels. “In al die jaren heb ik nooit meegemaakt dat de eerste reigers al in januari landen. Het is ook nieuw dat de paasbloemen aan de rand van het Reigersbos nu al in bloem staan. Dat is veel te vroeg”, meent graaf Le Grelle.“Een halve eeuw geleden broedden er ongeveer 250 reigerkoppels in Berendrecht.

Nu spreken we gemiddeld over enkele tientallen koppels per jaar. De vogels die hier eerst aankomen, gaan natuurlijk aan de haal met de beste nesten. Met verse twijgen werken ze de binnenkant van hun nest af. Met de oudere en harde takken, die ze van de grond rapen, wordt de onderbouw hersteld, indien nodig. Je mag rekenen dat de vogels gemiddeld drie weken zoet zijn om hun nest opnieuw woonklaar te brengen”, legt de graaf uit. Hij hoopt dat de vroege vogels niet in de war worden gebracht door een aanslepend winteroffensief. “Als het te guur wordt, zie je nu al dat de vogels bescherming zoeken achter de dijken.”

EVDW
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio