Cadeautje voor Antwerpen

Print
Antwerpen - Fijnschilder Willem Dolphyn (72) is begonnen aan een jeugddroom: een meer dan vijf meter groot redezicht van Antwerpen. Hij maakt het reusachtige schilderij niet voor zijn galerie in Londen en ook niet in opdracht.“Het is uit liefde. Ik schenk het graag aan de stad Antwerpen, maar hoop wel dat het niet in een museumkelder verdwijnt.”
BR>
Begin vorige week installeerde Willem Dolphyn zich met zijn speciaal in Duitsland geprepareerd doek van 5 bij 1,75 meter in de vitrine van De Distel in de Blindestraat. Bij deze specialist in kunstenaarsbenodigdheden is Willem al een halve eeuw klant. En lang daarvoor kocht ook zijn vader Victor, de schoonzoon van Willem Elsschot, er al verf en penselen. “Ze hebben me gedepanneerd”, zegt Willem. “Mijn atelier in de Berg van Barmhartigheid, hier om de hoek in de Venusstraat, was te klein voor dit tafereel. Ik heb nog maar enkele malen werk van dit formaat gemaakt. En dat ging verloren.”

De schilder, die op de Antwerpse academie les kreeg van Antoon Marstboom en Carlo De Roover, is vooral bekend om zijn loepzuivere stillevens met huisraad en fruit. Zopas maakte hij nog een schilderij voor de Kapelse aannemer Jos Van Wellen. Bij zijn klanten hoort ook Tina Turner, die drie doeken van hem bezit. Willem Dolphyn schat dat hij aan het redezicht een kleine vijf maanden zal werken: drie weken voor de tekening, drie weken voor de onderschildering en minstens drie maanden voor de afwerking.

“Duizenden ramen en deurtjes staan me te wachten”, lacht hij. Er bestaan historische voorbeelden uit de zeventiende en negentiende eeuw, maar sinds de uitvinding van de fotografie bedanken schilders voor zo’n onderneming. “En eigenlijk had het schilderij nog veel groter moeten worden, want het MuHKA geraakt er niet meer op. Op het Noord stop ik noodgedwongen aan het Loodswezen. Misschien moet ik er later een triptiek van maken.

Voor de eerste schets kwam zoon Walter Dolphyn (44) een week over uit de Lot in Frankrijk, waarheen hij vier jaar geleden verhuisde. “Ik heb alles gedaan om geen kunstenaar te worden, zelfs op een bank gewerkt, maar nu leef ik toch van mijn schilderijen”, zegt Walter.

Frank HEIRMAN
Meer nieuws uit Antwerpen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio