Rusland doet toegevingen aan OVSE-waarnemers

Rusland heeft dinsdag toegevingen gedaan aan de OVSE-waarnemers die de presidentsverkiezingen van 2 maart zullen controleren. "We hebben voorgesteld hun aantal te verhogen en de datum van hun aankomst te vervroegen naar 20 februari, een week eerder dan voorzien", zo verklaarde Igor Borissov van de Russische kiescommissie dinsdag.

Belga

De commissie is volgens hem ook bereid tot een verhoging van het aantal waarnemers -van 70 naar 75. "Rusland heeft nog geen definitief antwoord ontvangen van de BIDDH, de instantie bij de OVSE die verantwoordelijk is voor de verkiezingswaarnemers", aldus Borissov.

De woordvoerder van de BIDDH wil ook aan het Franse persbureau AFP nog geen commentaar kwijt. "We zullen de Kiescommissie antwoorden", zo zei hij. "Het is te vroeg voor een definitieve beslissing".

De Russische toegevingen komen een dag na de onderhandelingen tussen Moskou, twee vertegenwoordigers van de OVSE en de baas van de Russische Kiescommissie Vladimir Tchourov.

Tot nu toe wou Moskou de waarnemers pas op 28 februari het land in laten. Dat is amper drie dagen voor de stembusgang. Maar de BIDDH oordeelde dat het onmogelijk was zijn taak naar behoren uit te voeren op zo'n korte termijn.

Nu in het nieuws