Evenementen vangen geld

Print
Schelle - Provincie steunt gemeenten zonder cultuurcentrum
BR>
Heel wat gemeenten zonder cultuurcentrum hadden een project ingediend bij de provincie, maar uiteindelijk gaan vijf gemeenten aan de haal met een deel van de 50.000 euro ter ondersteuning van culturele manifestaties. Putte, Sint-Katelijne-Waver en Schelle zijn bij de gelukkigen.

Het provinciebestuur riep vorige legislatuur een subsidie in het leven om de gemeenten die niet over een cultuurcentrum beschikken, te ondersteunen. Om in aanmerking te komen, moeten ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het evenement een band hebben met de gemeente of moet het gaan om de uitwerking van een origineel artistiek idee. Bovendien moet de gemeente zelf substantieel investeren en is de provincie medeorganisator.

Voor het subsidiejaar 2008 kwamen zeven projectaanvragen binnen. Na de selectieronden bleven vijf gemeenten over: Schelle, Hoogstraten en Sint-Katelijne-Waver krijgen elk 12.500 euro, Stabroek en Putte 6.250 euro.

Katelijne

“Deze subsidie gaat integraal naar de viering van ’duizend jaar Waver’: zowel naar het jaarprogramma als naar het feestweekend op 15, 16 en 17 augustus. Tijdens het jaar zijn er zestig uiteenlopende manifestaties waaronder theater, een poëzieavond, een comedy night, een volkszangavond, een historische zoektocht en een lichtjesstoet”, somt schepen van Cultuur Eric Janssens (CD&V) op. Voor de lekkerbekken is er zelfs een gebakje van eigen bodem. “De gemeente maakt voor het feestjaar zelf ook 12.500 euro vrij, plus nog een aantal kleinere bedragen.”

Schelle

Burgemeester Rob Mennes (CD&V/N-VA) heeft nog geen officieel bericht gekregen dat de subsidies binnen zijn, maar hij weet wel waar het bestuur het geld aan zal spenderen. “We hebben drie openluchtactiviteiten gepland”, zegt hij. “Het eerste is Studio Laarhof, een driedaags filmfestival met kleinere culturele randactiviteiten. Daarnaast is er ook Gardening Schelle dat de biodiversiteit moet versterken. Als derde is er nog het Schevetorenfeest, een driejaarlijks volksfeest dat teruggrijpt naar het verleden. Het thema van dit jaar wordt begin maart bekendgemaakt.”

Putte

Cultuurschepen Chris Bosmans (OK): “We hebben deze subsidie aangevraagd voor ‘duizend jaar Putte’. We hebben in de begroting al 30.000 euro ingeschreven voor het feestprogramma, maar ook dit geld besteden we eraan. De nadruk ligt op de Putse Feesten van 7 en 8 juni. Met het geld worden ook de subsidies uitgereikt aan alle verenigingen die actief werken rond de festiviteiten door bijvoorbeeld tentoonstellingen, wandel- of fietstochten of culturele evenementen te organiseren.”

Sarah SCHOETERS
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio