Staesie wint eindelijk stoet

Print
Essen - De grootste stoet van de Noorderkempen reed zondag voor de 44ste keer door de straten van Essen. Wijk De Staesie won de prijs voor de mooiste wagen met de leuze ‘We 444444444 en fjeeste as de beeste’.
BR>
De Staesie kreeg de laatste tien jaar liefst acht keer te horen dat ze de tweede plaats hadden gehaald. De honger naar de eerste prijs was dan ook groot. De vreugdekreten waren enorm toen Prins Carnaval Marc II bekendmaakte dat ze dit jaar op het hoogste schavot mochten plaatsnemen.

“Een geweldig gevoel”, verklaarde Jimmy Van Loenhout van De Staesie. “We wisten al jaren dat het er in zat. Maar nu is het eindelijk zover. Het is vooral leuk omdat we de kleinste groep zijn. Zo zijn we maar met een zestal vaste bouwers.Ook al viel carnaval dit jaar vroeg, de meeste groepen kwamen met een degelijke wagen naar buiten. Ik denk dat onze bewegingen vooraan op de wagen en de loopgroep het verschil hebben gemaakt.”

In Essen leeft carnaval nog. Langs het parcours staan mensen verkleed naar de stoet te kijken. De toeschouwers krijgen ook steevast een kwalitatieve stoet te zien. Naast de vijf grote carnavalsverenigingen zijn er tal van gelegenheidsgroepen, die op hun beurt uitpakken met deftige wagens. Zo wonnen de Chirojongens van Horendonk in de B-categorie. Ze reden met een levensgrote mammoet door de straten van Essen.Toch is carnaval in Essen meer dan pinten pakken alleen. De afgelopen week hebben de prins, nar, keizer en Dofkapel bezoekjes gebracht aan de rusthuizen, ziekenhuizen en de scholen.

Zaterdag begon het echte carnavalsgebeuren met de sleuteloverhandiging in het gemeentehuis. Zondag de stoet en prinsenbal, maandag de seniorennamiddag en dinsdag kindercarnaval en sluitingsbal. Zondagavond werd de leuze van volgend jaar bekendgemaakt: We geve nie op!

Kris PEETERS

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio