'Helft van de wereldbevolking leefde ooit in zuidelijk Azië'

Print
Meer dan de helft van de totale wereldbevolking leefde 25.000 tot 50.000 jaar geleden in zuidelijk Azië. Vandaag leeft volgens de onderzoekers van de University of Auckland, ongeveer een derde van de huidige wereldpopulatie in de regio. De onderzoekers van de University of Auckland traceerden de beweging van mensen terug naar hun oorspronkelijke geboorteplaats in Afrika.
Ze menen dat door het achterhalen van mitochondriaal DNA - enkel genetisch materiaal van de moeder - kan helpen in de zoektocht doorheen de eeuwen naar gemeenschappelijke voorouders. Zo konden de onderzoekers de vroegere grootte van de populatie lokaliseren in acht grote geografische gebieden, namelijk sub-Sahara Afrika, zuidelijk Azië, noord en centraal Azië, Australië, Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Nieuw Guinea, en het Amerikaanse continent.

Het onderzoek toonde een trage vooruitgang van de populatie in Afrika en een grote sprong in populatiecijfers in zuidelijk Azië ongeveer 50.000 jaar geleden.

"De patronen van menselijk mitochondriaal DNA onthullen dat we onze adolescentie ongeveer 50.000 jaar geleden doorbrachten in zuidelijk Azië, voor uit te zwerven naar de rest van de planeet, " zei Alexei Drummond.

Hij meent dat onderzoek zich meer op dit gebied moet focussen als wetenschappers deze cruciale periode in de menselijke geschiedenis beter willen begrijpen.

De bevinden werden gepubliceerd in de laatste editie van het Molecular Biology and Evolution Journal.
Nu in het nieuws