4.500 mensen dakloos in Rwanda en Congo na aardbeving zondag

Print
In Zuid-Kivu, in de Democratische Republiek Congo (DRC), zijn 4.500 mensen dakloos na de zware aardbeving van zondag. Dat meldt Modibo Traore, hoofd van het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken in Bukavu, dinsdag.
"We zouden vandaag moeten starten met de distributie van tenten (..)", zo zei hij. "De tenten, met een capaciteit van 8 à 10 mensen, zullen we zo dicht mogelijk bij de vernielde woonplaatsen opzetten". De ngo International Rescue Committee, die belast is met de hulpoperaties in Bukavu, zal ook zeilen en dekens verdelen. Het internationale Rode Kruis organiseert de hulp in Kabare, vlakbij het epicentrum van de aardbeving.

Rwanda en het oosten Congo werden zondagmorgen getroffen door een aardbeving met een kracht van 6 op de Schaal van Richter. Daarbij kwamen 43 mensen om, 38 in Rwanda en 5 in DRC. In Bukavu vielen ook 320 gewonden, maar 80 procent daarvan is licht gewond en kon het ziekenhuis al verlaten. "In de ziekenhuizen zijn alle noden zeer snel gelenigd. Amper een uur na de aardbeving werden medische kits in de ziekenhuizen verdeeld", aldus Traore.

In beide landen is de materiële schade enorm. In de Rwandese stad Cyangugu zijn honderden huizen gescheurd of ingestort. In Bukavu werden 99 gebouwen vernield en zijn er 815 onbewoonbaar. In Katana ten slotte zijn tien scholen en twaalf kerken zwaar beschadigd.

De nationale politie en Blauwhelmen hebben het aantal patrouilles opgedreven om plunderingen te vermijden.
Nu in het nieuws