Tankrobot gooit hem voor u vol

Tankrobot gooit hem voor u vol

Tankrobot gooit hem voor u vol

Print
In het Nederlandse Emmeloord werd gisteren de allereerste tankrobot in gebruik genomen. De robot - een wereldprimeur - doet alles zelf, zodat de chauffeur niet meer uit hoeft te stappen. “Een spectaculaire innovatie”, omschrijft Nico van Staveren, eigenaar van 26 tankstations, de tankpitstop.
BR>
De robot, ontwikkeld door Rotec Engineering, maakt gebruik van bestaande pompen. Een sticker op de autoruit - lidmaatschap van de tankpitstop is noodzakelijk - zorgt dat de robot de auto herkent en de juiste brandstof selecteert. De arm maakt de benzineklep open en zet het vulpistool in de tank. Het systeem werkt bij tachtig procent van de auto’s. Voorlopig zijn wel enkel doppen zonder sleutel geschikt. Na het tanken sluit de robot de tank ook weer af. Het te betalen bedrag wordt gewoon van de bankrekening van de bestuurder afgeschreven.

Relaxed

“Eigenlijk is de pompbediende terug”, zegt Henk Hofman van Rotec Engineering. “Het is gigantisch relaxed om op deze wijze te tanken.”

Ook is tanken via de robot een schone manier van tanken. Geen druppel brandstof gaat verloren en de bestuurder blijft ver weg van de dieselgeur die aan de handen of in de broek gaat zitten.

“Het is schoner en het is veiliger”, aldus Van Staveren. En het neemt ongeveer evenveel tijd in beslag als zelf tanken.

Ruim drie jaar hebben Van Staveren en Hofman aan de tankrobot gewerkt. De Nederlandse provincie Flevoland verleende een startsubsidie van 180.000 euro. De robot zelf kost zo’n 75.000 euro. Van Staveren: “Wij zien deze tankpitstop als een extra service voor onze klanten.”

De omzet van de tankshops zal er niet onder lijden, verwacht Van Staveren. De automobilist die gewend was koffie te drinken op het tankstation zal dat blijven doen.
“Maar de tijd zal het leren. Over drie, vier jaar weten we het.”

Waardevolle innovatie

Volgens Han Brezet, hoogleraar Industrieel Ontwerpen aan de TU in Delft, heeft de tankrobot potentie: “Deze robot heeft alle elementen in zich van een waardevolle innovatie. Door het gemak, de veiligheid en de snelheid zal het een breed publiek aanspreken.”
Nu in het nieuws